Potrivit datelor postate pe site-ul oficial al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), judecătorii acestei instanţe au admis, joi, apelul declarat de psihologul Ioana Borcan, fostă membră a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, împotriva sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti.

Astfel, magistraţii au redus la şase luni pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare primită iniţial, iar termenul de încercare al suspendării condiţionate a executării pedepsei a fost redus de la trei ani la doi ani şi şase luni. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Psihologul Ioana Borcan, fostă membră a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Prahova, a fost trimisă în judecată, în luna mai, pentru comiterea a două infracţiuni de conflict de interese.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, inculpata, în calitate de funcţionar public, a participat, în datele de 5 noiembrie 2008 şi 30 septembrie 2009, la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap a mamei sale, semnând certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentarele de evaluare medicală.

”Prin încadrarea ei în grad de handicap, S. V. (mama inculpatei- n.r.) a beneficiat lunar de drepturile şi accesibilităţile prevăzute de Legea nr. 448/2006, respectiv indemnizaţie lunară, buget complementar şi indemnizaţie de însoţitor”, se arată în rechizitoriu.

Magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti au condamnat-o pe inculpată, în luna octombrie a anului trecut, la un an de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de trei ani.

De asemenea, aceasta a fost obligată la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 100 lei reprezintă cheltuieli judiciare avansate în faza de urmărire penală.

Ioana Borcan a mai fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în alte două dosare pentru fapte de corupţie, ea fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual, toate în formă continuată.

În aceleaşi dosare au mai fost trimise în judecată alte 12, respectiv 11 persoane, între care şi fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga.