Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat astăzi Regulamentul prin care Comisia Europeană permite folosirea carbonatului de sodiu şi a altor doi aditivi alimentari ce se folosesc în mod tradiţional pentru prepararea micilor româneşti. Oficial, de astăzi putem comercializa mici pe întreg teritoriu comunitar.

Comisia Europeană a adoptat ieri, la Bruxelles, Regulamentul (601/2014) de modificare a unei anexe dintr-un Regulament mai vechi (1.333/2008) referitor la categoriile de carne şi utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne. În noua anexă figurează, ca acceptaţi pentru preparatele din carne, trei substanţe care se folosesc în mod tradiţional pentru prepararea micilor româneşti: carbonaţii de sodiu (E 500), acidul carminic (E 120) şi zaharuri şi melase caramelizate (E 150). În consecinţă, de la intrarea în vigoare a noului Regulament, adică de astăzi, micii româneşti se pot comercializa în toate statele Uniunii Europene.

“La cererea anumitor state membre și/sau a industriei cărnii, au fost luate în considerare anumite utilizări ale curcuminei (E 100), coșenilei (E 120), zaharurilor și melaselor caramelizate (E 150a-d), extractului de ardei roșu (E 160c) și roșului de sfeclă (E 162), aditivi care au fost utilizați în mod tradițional în anumite state membre pentru colorarea produselor de tip merguez și a altor produse tradiționale: salsicha fresca, mici, butifarra fresca, longaniza fresca, chorizo fresco, bifteki, soutzoukaki, kebap, cevapcici și pljeskavice și este adecvat să se autorizeze aceste utilizări. De asemenea, la cererea anumitor state membre și/sau a industriei cărnii, a fost luată în considerare utilizarea carbonaților de sodiu (E 500) drept agenți de umezire în preparatele din carne de pasăre, mici, bifteki, soutzoukaki, kebap, seftalia, cevapcici și pljeskavice pentru menținerea consistenței și a caracterului suculent în cursul preparării ulterioare și este adecvat să se autorizeze această utilizare.”, se arată în documentul publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Amintim că, până acum, micii româneşti au fost în ilegalitate pe piaţa comunitară, în contextul în care, Directiva din 2008, modificată ieri, nu includea pe lista substanţelor acceptate în consum şi bicarbonatul de sodiu, folosit în mod tradiţional pentru prepararea micilor.

Potrivit datelor Federaţiei Pro Agro, în România se consumă anual între 20.000 şi 25.000 de tone de mici. Este o piaţă fragmentată estimată la aproximativ 50 de milioane de euro, acoperită în mare parte mărcile private ale marilor retaileri, dar şi de branduri mici locale sau regionale, potrivit economica.net.