Castelul Peleş, bisericile din Transilvania şi satele vizitate de Prinţul Charles – printre cele mai atractive destinaţii

Ana Maxim

Turiştii care vin la Sinaia şi doresc informaţii despre trasee, obiective turistice, programe ale muzeelor, posibilităţi de cazare sau orice alt tip de îndrumare se opresc zilnic la Centrul de Informare şi Promovare Turistică, aflat chiar lângă sediul primăriei din oraş. Castelul Peleş este, de departe, cel mai interesant obiectiv pentru turiştii din toată lumea, cel mai adesea aceştia întrebând cum ajung la fosta reşedinţă regală, în ce interval orar se poate vizita sau cât costă un bilet de intrare. Foarte solicitate sunt şi informaţiile despre traseele turistice către Sfinx, Babele, Crucea de pe Caraiman, Lacul Bolboci, Vârful Omu etc., dar şi despre alte obiective turistice de pe Valea Prahovei: muzee, mănăstiri. Anul acesta, peste 670 de persoane au trecut pragul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Sinaia, dintre ei 335 fiind străini, ne-a precizat reprezentantul centrului, Paul Popa.
Aceştia din urmă cer informaţii despre atracţii din diferite zone ale ţării. După ce vizitează Sinaia şi alte obiective turistice din judeţ, mulţi se îndreaptă spre bisericile fortificate din Transilvania (incluse pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial) şi spre satele româneşti în care s-a păstrat intact stilul de viaţă tradiţional, după cum ne-a precizat interlocutorul nostru. Vestea că la noi sunt locuri în care viaţa ţăranilor nu se deosebeşte de aceea a străbunicilor s-a răspândit în toată lumea, iar străinii sunt curioşi să vadă cum este să „te întorci în timp”. Reprezentantul CIPT îi îndrumă pe aceştia către Ardeal, unde se poate trăi o autentică experienţă de acest gen. Şi nu este de mirare că străinii sunt atraşi de aceste locuri, dacă ne gândim că la promovarea imaginii României contribuie din plin însuşi prinţul Charles al Marii Britanii, îndrăgostit – aşa cum se ştie – de satele transilvane, unde tradiţiile sunt păstrate nealterate de secole.
De altfel, prinţul – care a vizitat recent România- a şi achiziţionat proprietăţi în regiune. După cum ne-a precizat reprezentantul Centrului de Informare şi Promovare Turistică Sinaia, Paul Popa, în ultimii ani a crescut numărul turiştilor englezi care ne vizitează ţara, aceştia dorind să vadă cu ochii lor zonele atât de lăudate de Alteţa Sa.
În drumul lor, mulţi fac un ocol şi se opresc în Prahova, pentru a vizita Castelele Peleş şi Pelişor, iar la centrul de informare din staţiunea amintită solicită date, hărţi, ghiduri etc. Anul acesta, au mai trecut pragul centrului şi turişti din ţări precum Germania, Franţa, Bulgaria, Grecia, Estonia, Israel, China, India, SUA, Japonia, Brazilia, Argentina. Unii dintre ei nu ezită să dezvăluie şi experienţele neplăcute trăite în diverse locuri din România, cum ar fi faptul că au întâlnit taximetrişti care le-au cerut prea mulţi bani sau că unele trenuri lasă de dorit la capitolul igienă…