Dumitru Constantin

De-a lungul ultimelor două decenii, pe lângă mafia petrolului – atât de bine cunoscută – în Prahova a luat naştere şi a devenit tot mai puternică şi mafia pădurilor, prin retrocedări care de care mai dubioase. Aşa cum este şi recentul caz, descoperit la începutul anului în curs, de către inspectorii Camerei de Conturi Prahova, în urma unui control efectuat la Direcţia Silvică Prahova, şi care au concluzionat că “sunt indicii clare că restituirea s-a făcut cu încălcarea Legii penale”.
Concret, este vorba despre scoaterea din evidenţa statului şi trecerea în proprietate privată a nu mai puţin de 2.270 hectare de pădure, situate pe raza comunei Valea Doftanei, în urma a două cereri de retrocedare, prima – aparţinând moştenitorilor familiei Cantacuzinilor (1.464 hectare), iar cealaltă – moştenitorilor “Eforia Şcoalelor Civile Braşov”, constituită ca fundaţie de către două biserici (806 hectare). Curios este faptul că, în ambele cazuri, împuternicit de reprezentanţii moştenitorilor pentru a se ocupa de punerea în posesie a fost desemnată una şi aceeaşi persoană: Alexandru Voinea, din Bucureşti. În opinia inspectorilor Camerei de Conturi Prahova, cele două cereri ascundeau anumite vicii, “deci nu se putea face această restituire”. La rându-le, şi reprezentanţii Direcţiei Silvice Prahova ne-au precizat că solicitările cu pricina nu erau tocmai în regulă, ridicând anumite semne de întrebare. Motiv pentru care, atunci când acestea au fost analizate de către comisiile de fond funciar de la nivelul comunei Valea Doftanei, respectiv Instituției Prefectului Prahova, reprezentantul direcţiei amintite a votat împotriva retrocedării. “Chiar dacă ne‑am împotrivit”, acest lucru nu a contat, căci noi am avut doar un singur vot, pe când celelalte două comisii de fond funciar aveau 15-20 de membri. Ca atare, a fost validată restituirea dreptului de proprietate”, afirmă cei de la Direcţia Silvică Prahova.
Surprinzător este şi faptul că, imediat ce tranzacţia a fost încheiată, acelaşi Alexandru Voinea a reuşit să cumpere de la moştenitori cele 2.270 hectare de pădure cu doar… 300.000 de euro, pentru ca, la scurt timp, să le revândă cu 4,5 milioane de euro! Actualmente, din câte am aflat, Voinea este arestat într-un alt dosar de tranzacţii ilegale comise la Sibiu. “În urma acestei retrocedări dubioase a dreptului de proprietate, bugetul statului a fost prejudiciat cu aproximativ 5 milioane de euro. În consecinţă, am propus conducerii Curţii de Conturi a României sesizarea, în acest caz, a Parchetului competent, pentru continuarea cercetărilor”, ne-a declarat Nicolae Balalia, directorul Camerei de Conturi Prahova.