Dumitru Constantin
Reprezentând, cu ani în urmă, o clădire emblematică a Cartierului Vest al Ploieştiului, fostul Cinematograf “Modern” devine, pe zi ce trece, o adevărată ruină. Practic, în tot cartierul nu există o clădire cu o înfăţişare mai jalnică: pereţi prăbuşiţi, uşi şi ferestre dispărute sau sparte, plafoane crăpate – pe unde apa de ploaie se scurge în voie, tencuială căzută de pe mai toate zidurile exterioare…
Pe scurt, dacă nepăsarea proprietarului va persista, nu este exclus ca, în viitorul apropiat, din fosta clădire să mai rămână în picioare doar trei spaţii închiriate şi bine întreţinute, în care funcţionează o farmacie, un bar şi o casă de amanet. În urma discuţiei cu reprezentanţii Primăriei Ploieşti, am aflat că proprietarul acestei ruine este Regia Autonomă de Distribuire şi Exploatare a Filmelor – “România film” (RADEF). “Tocmai pentru a stopa acest proces de degradare, cu peste un an în urmă, ne-am adresat conducerii RADEF în ideea de a transfera clădirea respectivă în administrarea Primăriei Ploieşti, însă ni s-a motivat că aceasta este închiriată pe durata a 10 ani. Mai nou, ne-am adresat, în acelaşi scop, conducerii Guvernului. Dorim să reabilităm clădirea cu pricina, pentru a organiza aici diverse manifestări cultural-artistice, căci şi aşa Ploieştiul duce mare lipsă de spaţii pentru astfel de activităţi”, ne-a declarat Alina Istrătescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ploieşti.
Din păcate, extinzându-ne documentarea pe această temă, am aflat că nu doar clădirea fostului Cinematograf “Modern” a ajuns într-o stare jalnică. Astfel, în 2008, Guvernul Boc a decis ca toate sălile şi grădinile de spectacol cinematografic ale RADEF să treacă în administrarea consiliilor locale. Doi ani mai târziu, însă, acest transfer a fost stopat, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale a României, din cauza nenumăratelor reclamaţii ale unor instituţii. Îngrijorat de acest fenomen, Ministerul Culturii a cerut, anul trecut, conducerii RADEF să prezinte situaţia juridică a celor 279 de cinematografe şi 155 de săli şi grădini de spectacol cinematografic existente, la acea dată, în ţara noastră. Răspunsul a fost de-a dreptul uluitor: 107 cinematografe şi terenurile aferente figurau în administrarea autorităţilor locale, iar 149 aveau o “situaţie juridică neclară”.
De cealaltă parte, 39 dintre sălile şi grădinile de spectacol cinematografic figurau ca fiind închise, în timp ce restul erau închiriate, însă foarte puţine îşi păstrau profilul iniţial, marea majoritate transformându-se în… farmacii, buticuri, cluburi de noapte, cofetării, gogoşerii şi chiar service auto!