Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut cele mai multe voturi
Prezenţa la urne a electoratului prahovean, peste media pe ţară !
Nicoleta Dumitrescu
Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut cele mai multe procente la alegerile europarlamentare (între 41 şi 43%), fiind urmată de PNL, care a acumulat între 13,3 şi 14,92%, şi de PDL, cu între 10 şi 12% din voturi, conform rezultatelor exit-poll-urilor efectuate de CURS, CSCI, Operation Research, IRES.
În comparaţie cu alegerile europarlamentare din anul 2009, la scrutinul de ieri, participarea prahovenilor la vot a fost mult mai mare, depăşind media pe ţară. Astfel, la ora 10,00 – prima raportare în ceea ce priveşte participarea electoratului la urne, comunicată de către preşedintele Biroului Electoral Judeţean Prahova, judecător Oliviu Şologon –prezenţa a fost de 5,18% (locul 12 pe ţară), la ora 13,00 judeţul Prahova ajungând pe locul şase la nivel naţional – cu 14,74% (în mediul urban – 15, 14%, în mediul rural -14,30%). La ora 16, 00, prezenţa a fost de 21,39%, fiind pe locul cinci pe ţară)urban – 21,22%, rural – 21,58%). La ora 19,00, cu două ore înainte de închiderea procesului electoral, prezenţa la vot a fost de 30,77% (urban -29,27%, rural- 32,41%), media pe ţară fiind de 26,52 %. Cu alte detalii vom reveni în ediţia de mâine.
Conform raportărilor ce au vizat prezenţa la urne, ieri, prahovenii cu drept de vot – în număr de 676.166 – s-au prezentat la urne în număr destul de mare, depăşind media pe ţară, la închiderea ediţiei noastre, pe baza raportărilor de la ora 19,00, fiind de 30,77% (urban -29,27%, rural – 32,41%).
Din totalul celor 508 candidaţi aflaţi, ieri, pe buletinele de vot, 21 de persoane sunt născute sau au domiciliul în localităţi din Prahova.
Concret, pe lista alianţei electorale PSD-UNPR-PC s-au regăsit două persoane, la FC- două persoane, la PP-DD- două persoane, la PNŢCD – trei persoane, la PNL – patru persoane, la Partidul Dreptăţii Sociale – trei persoane, la Alianţa Naţională a Agricultorilor – două persoane, la PMP şi PDL – câte o persoană, cărora li s-a alăturat Corina Ungureanu – candidat independent.
În ceea ce priveşte incidentele înregistrate în derularea procesului electoral, ieri, până în ora prânzului, au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă trei persoane. Este vorba despre preşedintelui secţiei de votare nr.42 Ploieşti – căruia i s-a făcut rău, un bărbat de 39 de ani – suferind o criză hipertensivă, şi un alt bărbat, de peste 60 de ani, care a leşinat în secţia de votare nr. 54 din Ploieşti.
• Dosar penal pe numele primarului din Bălţeşti
La unele secţii de votare au fost consemnate alte incidente. Concret, poliţia a deschis dosar de cercetare penală pe numele primarului din comuna Bălţeşti, acuzat de fraudă electorală. Aflat într-o secţie de votare, edilul a fost întrebat de către o persoană cum trebuie să voteze, iar acesta i-a arătat…practic, aplicând ştampila de vot pe buletinul alegătorului, în văzul tuturor! Asta după ce primarul îşi exprimase propria opţiune electorală. În acest caz, IPJ Prahova continuă cercetările.
• La urne, cu acte de identitate noi
Instituirea de program special, sâmbătă şi ieri la serviciile locale de eliberare a documentelor de indentitate i-a ajutat extrem de mult pe cei care au dorit să intre în legalitate pentru a-şi exercita dreptul de vot. Astfel, cu o zi înainte de scrutinul electoral, respectiv pe data de 24 mai, 428 de prahoveni au solicitat eliberarea unui nou act de identitate, ieri, până la 11,30, acestora alăturându-li-se alte peste 500 de persoane. La nivelul judeţului, aproape 18.000 de prahoveni figurau, la sfârşitul lunii aprilie a.c., că au documentele de identitate expirate, unii chiar şi din anul…2002!
• Au votat şi persoanele private de libertate
Ieri au votat inclusiv persoanele private de libertate cărora nu le-a fost interzis acest drept prin hotărâre judecătorească. Astfel, din totalul celor 631 de deţinute de la Penitenciarul de Femei de la Târgşor, care aveau drept de vot, 404 persoane şi-au exprimat opţiunile electorale, prin intermediul urnelor mobile. Totodată, din Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Prahova – în care se află încarceraţi 34 de arestaţi preventiv, toţi cu drept de vot, 28 şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota. De asemenea, dintre cei 19 arestaţi la domiciliu, patru persoane au solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.
• Parlamentul European va avea 32 de membri din România
În ceea ce priveşte alocarea locurilor în Parlamentul European, prevederile legale reglementate de către UE prevăd clar pragul de 5% pentru partide, obţinându-se, astfel, două mandate, 8% pentru o alianţă a partidelor şi astfel se obţin trei mandate, în timp ce pentru obţinerea unui mandat de europarlamentar, un deputat independent trebuie să obţină 3,2% dintre voturile valabil exprimate.