Un nou îndulcitor sintetic intră pe piaţă luna aceasta şi îl vom găsi în produsele lactate, îngheţată sau gemuri.

Noua substanţă va fi menţionată pe etichete sub denumirea de E 968 şi îl vom consuma în produse lactate aromatizate, fructe şi legume conservate, în gemuri, jeleuri, ciocolată, cereale pentru micul dejun sau chiar bere, potrivit România TV.

Producătorii au cerut avizarea acestui nou conservant încă din 2010 ca o alternativă la alţi îndulcitori precum zaharoză, glucoză, fructoză, noul conservant având o valoare calorică mai mică. Advantamul este un produs sintetic realizat în urma unor reacţii chimice şi este de 37.000 de ori mai dulce decât sucroza.

„Numai cititind eticheta ne putem proteja. Această substanţă este intzerzisă suferinzilor, mai ales celor care nu trebuie să consume alimente care să conţină fenilalanină, având influenţe negative asupra creierului. Nu îi văd rostul, chiar dacă este 37.000 de ori mai dulce decât zaharoza. Şi într-un final vă va îngrăşa. Corpul nostru nu poate fi păcălit. Nu slăbim şi ne expunem sănătate. Profitul este destul de mare. Aceste substanţe sunt ieftine. Sunt stabile şi dau gusturi mai agresive. Păcălim simţurile nostrea şi ne imbolnăvim”, a declarat doctorul Gheorghe Mencinicopschi.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară o stabilit o doză zilnică acceptabilă de 5mg pe la un kg de greutate corporală.