„INTR-O COALITIE, FIECARE TRAGE SPUZA PE TURTA LUI”

– Domnule deputat, recenta suspendare din partid a unui membru marcant al PNL nu inseamna ca in formatiunea dv. s-a dat militaria jos din pod ?
– Sanctiunea despre care vorbiti este o masura pe care o asteptam si chiar era solicitata de catre o buna parte dintre liberali si dintre membrii conducerii partidului. Am pornit de la ideea ca pe langa scaderea in optiunile electoratului datorata, inevitabil, guvernarii, criticile venite din interiorul partidului sunt mai periculoase. Aceasta nu inseamna ca in partid nu mai avem democratie; dar opiniile – chiar daca sunt atacuri la adresa conducerii sau a membrilor guvernului – trebuie exprimate in interiorul partidului si nu sa fie facute public.
– Neintelegeri observam ca sunt si intre liberali si democrati…
– Exista puncte de vedere diferite, pentru ca asa-i intr-o coalitie. Fiecare abordeaza problemele care se ivesc intr-o maniera proprie si de aici apar acele puncte de vedere diferite. Dar important este ca, in final, partidele sa ajunga la un consens. PNL si PD sunt partide cu viziuni doctrinare diferite si este firesc sa abordam diferit unele probleme. Dar conducerile noastre pot depasi aceasta stare de lucruri pentru a continua colaborarea la guvernare, alaturi de celelalte formatiuni.
– Nu cumva PD afecteaza negativ imaginea PNL?
– N-as merge pana acolo incat sa spun ca PD a incercat sau ar fi autorul scaderii noastre in popularitate. Nu cred ca PD ar recurge, deliberat, la asa ceva. Ca unul care am mai fost intr-o coalitie de guvernamant, stiu ca, totusi, intre partidele care o compun exista o competitie si fiecare cauta sa traga spuza pe turta lui – cum se spune – pentru a obtine un spor de simpatie electorala. Asa a fost si va fi mereu, atata timp cat vor exista coalitii, cu toate programele si planurile comune pe care le adopta. Important, insa, este ca Alianta DA se mentine in top si reuseste sa obtina, in continuare, simpatia electoratului.
– PNL este multumit cu cele 30 de procente, din moment ce PD are peste 60?
– Acesta este un aspect care, la un moment dat, s-ar putea sa ne dea de gandit daca nu cumva ar trebui sa facem mai mult pentru propria noastra imagine. Si atunci raportul s-ar putea schimba, mai ales daca vom gandi mai bine strategiile, actiunile noastre; si-apoi, nu-i exclus chiar sa fi gresit si de aceea trebuie sa facem ceva pentru a creste in preferintele electoratului. Cu atat mai mult cu cat, daca s-ar dizolva ADA, fiecare ar fi obligat sa o ia pe drumul sau. Acum insa, este important sa ne mentinem macar optiunile electoratului Aliantei.
– S-ar putea crede ca lupta impotriva PSD este singurul motiv care mentine Alianta in viata?
– Nu as spune acest lucru; nu cred ca este vorba, neaparat, despre lupta impotriva PSD. Acest partid nu este un dusman, nu poate fi considerat un inamic, ci este o formatiune importanta de pe esichierul politic romanesc fata de care am dorit sa realizam un echilibru. O echilibrare a spectrului nostru politic – din momentul cand PSD se identifica aproape cu statul – a fost dictata atat de societatea civila de la noi, cat si de mesajele din exterior care doreau, in Romania, o forta politica cu functia de contrapondere la PSD. Astfel s-a creat Alianta DA, intre PNL si PD care, separat, aveau o pondere foarte mica. Acum, si in Parlament, si pe scena politica, ADA reprezinta acea contrapondere necesara pentru echilibrul general in societate.
Leon CHIRILA