Dumitru Constantin
Capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, a găzduit, recent, cea de-a XIV-a ediţie a Târgului Internaţional “Defence Services Asia 2014”, la care au participat circa 1000 de expozanţi din 60 de ţări, inclusiv România. Ţara noastră a fost reprezentată de opt firme cunoscute ale industriei de apărare, printre care s-a numărat şi SC Electromecanica SA Ploieşti, care face parte din Compania Naţională ROMARM.
Agenda reprezentanţilor firmelor româneşti a inclus întâlniri cu potenţiali parteneri străini, în vederea identificării de noi oportunităţi de export pe piaţa asiatică şi nu numai. Totodată, prezenţa la această manifestare a avut darul de a consolida imaginea României de producător şi exportator de produse pentru sectorul de tehnică militară. Deşi, în anii din urmă, a fost prezentă la nenumărate târguri de profil din Europa, America de Sud sau Asia, Electromecanica Ploieşti a participat, pentru întâia oară, la Târgul din Malaysia, dar nu ca exportator direct, ci prin intermediul companiei ROMARM. Participarea firmelor româneşti la acest târg a fost organizată de Ministerul Economiei, în colaborare cu PATROMIL, patronatul din domeniul industriei de apărare.
Înfiinţată în 1981, firma Electromecanica Ploieşti are ca principală activitate producţia echipamentelor complexe cu destinaţie militară (rachete antiaeriene autodirijate, proiectile reactive nedirijate aer-sol, instalaţii de lansare pentru rachete etc) şi civilă (rachete antigrindină, fabricarea containerelor personalizate şi a echipamentelor electronice ş.a.). La fel ca şi în 2013, SC Electromecanica Ploieşti a început cu dreptul şi acest an, în sensul că primul trimestru a fost încheiat cu profit, după cum ne-a precizat Dinu Constantinescu, directorul general al societăţii. Principalii clienţi ai firmei ploieştene, care numără peste 200 de angajaţi, sunt Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Agriculturii.”În momentul de faţă, aşteptăm un semnal din partea reprezentanţilor Ministerului Agriculturii pentru semnarea contractului de finanţare a rachetelor antigrindină, fără de care nu putem începe montarea instalaţiilor specifice în zonele vulnerabile. Procedura ar trebui încheiată cât mai repede, pentru a nu ne trezi ca anul trecut, când, întâi a căzut grindina peste culturile oamenilor, şi apoi a fost semnat contractul”, a adăugat interlocutorul nostru.