Drogurile, un flagel care nu ocoleste nici Prahova

In topul preferintelor: marijuana si heroina injectabila
„Am luat LSD. Aveam senzatia ca in jurul meu tropaie elefantii. Gandeam mult prea repede sau cel putin asa credeam eu. Cand am ramas fara bani, am inceput sa-mi vand toalele si obiectele personale”, este marturia unui tanar de numai 19 ani, Laurentiu. Iar daca aceasta nu v-a pus pe ganduri, sa mai adaugam o alta:
„Am trecut prin clinica de dezintoxicare de cel putin patru ori.De fiecare data, acest lucru a fost un esec. Sunt dependent. Nu cred ca voi mai scapa vreodata de aceasta nenorocire. Am pierdut totul in viata. Heroina este singurul lucru care ma mai tine pe picioare”.
Pornind de la asemenea cazuri terifiante, ieri, la Centrul de Prevenire si Consiliere Antidrog din Ploiesti, a fost readusa in prim-plan problematica consumului de droguri si consecintele acesteia. Coordonatorul Centrului, inspectorul de politie Silviu Bucur (in foto), alaturi de personalul institutiei (medic, psiholog) si invitati – reprezentantii Prefecturii, Brigazii de combatere a crimei organizate – au tinut sa avertizeze ca fenomenul exista si la noi in judet. Este drept, nu la cotele pe care le-a atins Bucurestiul, dar exista. Ce se consuma cu predilectie ? Dupa „clasica” tigara cu marijuana, in top figureaza heroina injectabila. Ca sa nu mai vorbim, desigur, despre drogurile usoare, cum sunt tigarile sau alcoolul. In privinta ultimelor, un studiu recent arata ca peste 80% dintre elevii de liceu au consumat cel putin o data alcool, iar un procent de 64% au fumat.
Care este rostul si rolul sus-amintitului Centru, dincolo de a face statistici? „Suntem dispusi oricand sa-i ajutam pe cei care au luat-o pe aceasta cale gresita. Le asiguram confidentialitate si, in cazurile mai grave, ii putem indruma la cele doua spitale din Bucuresti – Alexandru Obrejia sau Sfantul Pantelimon, in functie de starea in care se afla” (Stelian Bucur). De noua ori a fost solicitat personalul Centrului, cu deosebire parintii fiind cei care au remarcat la copii comportamente dubioase, tipice consumului de droguri.
Si, daca pana acum s-a tot lasat impresia ca in Prahova nu se consuma si nu se face trafic de droguri, manifestandu-se o nejustificata reticenta in a face precizari pe aceasta tema, de data aceasta s-a recunoscut, de catre reprezentantii Brigazii de combatere a crimei organizate ca in primele 11 luni ale lui 2005, au fost prinsi 20 de traficanti, 4 dintre acestia fiind cercetati in stare de arest si 16 in libertate. Cele mai distribuite droguri, in Prahova: canabis, marijuana, ecstasy si heroina. Cantitatile confiscate: cca. 1 kg de marijuana, 0,097 kg de hasis, 21 comprimate de substante stupefiante. Totalul infractiunilor constatate in domeniu – 46.
T.FLORIN