Premierul dă asigurări că acciza la carburanţi se va aplica
Premierul Victor Ponta a anunţat că acciza suplimentară la carburanţi se va aplica începând cu 1 aprilie, ea fiind prinsă în buget.
“Vreau să fie foarte clar legat de acciză, o avem în buget, o aplicăm. Am discutat, împreună cu doamna Petrescu şi cu domnul Şova, cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor, că, într-adevăr, trebuie să găsim măsuri fiscale care, pe de-o parte, să păstreze competitivitatea transportatorilor, pe de altă parte să combată concurenţa neloială şi evaziunea fiscală.(…) Probabil, cât de curând, o să fie supus dezbaterii textul ordonanţei prin care sprijinim transportatorii corecţi, care au facturi, pentru recuperarea unei părţi importante din acciza pe care o aplicăm de la 1 aprilie. Cei care fac evaziune fiscală nu au cum să recupereze, pentru că probabil nici nu plătesc toate taxele şi pe aceia trebuie să-i combatem în tot ceea ce facem”, a mai precizat Ponta.
Ministerul Mediului vrea să fie mai aproape de cetăţeni
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat că anul acesta instituţia trebuie să fie mai aproape de cetăţeni.
“Din punct de vedere al pieţei tehnologiilor în domeniul protecţiei mediului n-au fost evoluţii spectaculoase în ultimii doi ani. (…) Eu cred că rolul Ministerului Mediului este acela ca, prin legislaţie, prin programe investiţionale, prin programe de finanţare adresate partenerilor noştri – cetăţeni români, administraţii publice locale sau companii private – să lărgim spaţiul în care se vor desfăşura activităţile”, a spus Korodi.
El a mai precizat că Administraţia Fondului de Mediu (AFM) este “veriga cea mai importantă” prin care instituţia pe care o conduce poate aduce mai aproape de cetăţeni şi administraţii publice tehnologii de mediu.
Se asistă la un „jaf” în ceea ce priveşte pădurile!
„În actualul proces de retrocedare a pădurilor, foştii proprietari beneficiază de un drept – de dreptul de proprietate, de acele păduri pe care le-au avut. Din păcate, însă, de multe ori, beneficiarii acestor păduri nu sunt adevăraţii proprietari. Poate că aceia nici nu mai sunt. Sunt alţii care, pe baza unor documente de proprietate false, pe baza incoerenţelor şi a unor neclarităţi la nivelul Legii 247/2005, obţin retrocedările. Se asistă la un jaf în ceea ce priveste pădurile. În România sunt circa 500.000 de hectare de păduri în sectorul privat al nimănui. Aceste păduri sunt expuse distrugerii”, a declarat Marian Stoicescu, fost director Romsilva.
De asemenea, el a mai precizat că falşii proprietari taie foarte rapid pădurile obţinute, în perspectiva unui câştig imediat.