Vremea schimbă foaia încă de joi seara, când ploile însemnate cantitativ vor cuprinde mai întâi regiunile sudice şi sud-estice. Vineri, pe parcursul zilei, sunt aşteptate ploi şi lapoviţă şi ninsoare pe crestele munţilor. De sâmbătă, însă precipitaţiil vor începe să se restrângă spre sudul şi sud-vestul ţării.

„După trecerea sistemului noros al ciclonului mediteraneean, pe de o parte vom avea parte de o invazie de aer mai rece dinspre nord-estul continentului, pe de altă parte, vorbim pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi despre o intensificare a pierderii de căldură. Astfel că, duminică dimineaţa, minimele vor fi sub pragul îngheţului (valori mai mici de minus 5 grade) în bună parte a ţării, adică Moldova, Transilvania, Maramureş. În celelalte regiuni, temperaturile vor fi între minus 2-minus 3 grade”, a declarat meteorologul România TV Silviu Grigore.

Şi sfârşitul de săptămână va fi caracterizat de temperaturi mai scăzute faţă de data din calendar. „În noaptea de sâmbătă spre duminică şi în noaptea de duminică spre luni vor fi temperaturi mai scăzute în nordul Moldovei şi în depresiunile din estul Transilvaniei, valori care pot ajunge la zero grade şi, izolat, la minus 7 grade. Această scădere de temperatură nu va dura, pentru că începutul de săptămână se va caracteriza de o vreme mai caldă în vestul şi sudul ţării”, a declarat director executiv al ANM, Elena Mateescu.

Trecerea de la temperaturile scăzute la cele ridicate se va face treptat, astfel că pentru mijlocul săptămânii se anunţă valori care pot depăşi 15-17 grade Celsius.

Vremea capricioasă din luna martie nu este un fapt neobişnuit, spun meteorologii. „Luna martie este caracterizată de frecvente perioade cu temperaturi foarte ridicate, urmate de perioade mai reci, cu precipitaţii. Meteorologii au consemnat în luna martie a anului 1952, atât temperaturi de peste 30 de grade Celsius, cât şi de minus 31 de grade Celsius”, a mai spus Elena Mateescu.