Pe 4 februarie, Guvernul a avizat favorabil proiectul de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este reorganizat într-un departament care va funcţiona în structura Ministerului de Interne.
Proiectul de lege stabileşte reorganizarea serviciului ca Departament în cadrul MAI şi are cinci articole, primul dintre acestea prevăzând că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.
Proiectul de lege privind STS urma să fie dezbătut la Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, el urmând să fie analizat în Comisia de apărare a acestui for legislativ, dar ulterior a trenat datorită faptului că PNL s-a opus acestui transfer.
Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru declara pe 17 februarie că parlamentarii PNL se vor abţine de la votul asupra proiectului de lege STS, în plenul Camerei Deputaţilor. El a precizat că serviciul se află în prezent sub control parlamentar şi ar fi periculos să fie pe acelaşi plan cu SRI şi SIE.
Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că doreşte să preia controlul asupra Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru a favoriza firma chineză Huawei, cu care Guvernul a încheiat recent un memorandum de colaborare
„Am lecturat memorandumul semnat de ministrul Telecomunicaţiilor, Dan Nica, cu firma Huawei, semnarea lui fiind aprobată de domnul Ponta. Din lecturarea lui, a înţeles de ce vrea STS-ul la Guvern. Este clar că angajamentele cu firma chineză l-a obligat să lărgească ofertele pentru Huawei”, a declarat Traian Băsescu evitând însă să dea detalii despre conţinutul memorandumului.
Şeful statului îl acuză pe primul-ministru că periclitează siguranţa naţională, motiv pentru care Legea privind trecerea STS la Guvern are şanse mari să fie respinsă de către Curtea Constituţională. „Ponta a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale prin obligaţiile asumate prin memorandumul cu Huawei. Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme de IT străine, oricât de prietene ne-ar fi”, a apreciat Băsescu.
La observaţia unui jurnalist că ultima soluţie a premierului este trecerea STS în subordinea Parlamentului, Băsescu a răspuns ironic: „‘Să-l treacă unde vrea şi când vor veni responsabilii NATO sau ai SUA să discutăm cu comunicaţiile legat de scutul de la Deveselu, de bazele militare din Dobrogea, o să-i trimit la Zgonea. Ce să fac şi eu, dacă acolo va fi responsabilitatea? Sau la cine? La Scutaru, că ei şi ştiu foarte bine toate detaliile securităţii naţionale a României”.