CSU Asesoft a avut un invitat de marcă în Sala Olimpia, la partida cu CSU Sibiu. Henrik Dettmann, selecționerul Finlandei, a venit special la Ploiești pentru a-l vedea la lucru pe Gerald Lee, component de bază al reprezentativei „Wolfpack”. Pivotul campioanei României nu și-a dezamăgit antrenorul de la echipa națională, Lee având o nouă prestație bună, încununată cu 19 puncte și 7 recuperări.
Henrik Dettmann este un nume important în baschetul european, atât la nivelul echipelor naţionale, cât şi al celor de club. Între 1992-1997, Detmann a ocupat, pentru prima dată, rolul de selecţioner al Finlandei, pentru ca, ulterior, să accepte propunerea Federaţiei Germane (DBB) de a prelua prima reprezentativă.
A scris istorie pentru nemți
Tehnicianul în vârstă de 55 de ani i-a condus pe nemţi la 3 ediţii ale Campionatelor Europene, dar şi la Campionatul Mondial din 2002, desfăşurat în Statele Unite, unde Dirk Nowitzki şi colegii săi au cucerit bronzul. Grație acestei performanțe, Detmann a fost desemnat, la nici 4 luni distanță, „antrenorul anului” atât în Germania, cât și în Finlanda, țara sa natală.
Doi ani mai târziu, alături de gruparea germană Mittledeutscher BC, Henrik Detmann
avea Europa la picioare. La Izmir, în prezența a peste 5.000 de spectatori, Mittledeutscher învingea cu 84-68 pe Dijon, în finala competiției, furnizând una dintre marile surprize ale întrecerii și cucerind un trofeu care, peste un an, avea să ajungă în vitrina Asesoftului.
De 10 ani la cârma Finlandei
După despărțirea de Mittledeutscher, formație intrată în insolveanță, în 2004, din cauza gravelor probleme financiare, Detmann își începea al doilea său mandat ca selecționer al Finlandei. Deși, la nivel de club, a continuat să antreneze în Germania, pe Energy Braunschweig (2004-2006), și Franța, pe JDA Dijon, pentru o scurtă perioadă, în 2010, nordicul a cunoscut cele mai mari performanțe ale ultimului deceniu alături de reprezentativa „Wolfpack”.
„Unul dintre cele mai frumoase momente ale carierei îl reprezintă dubla cu România, din 2007, pentru accederea în eșalonul european de elită. Aveați o echipă interesantă, bine structurată pe fiecare post și, de altfel, prima șansă în play-off. După ce am pierdut în manșa tur, la o diferență de 7 puncte, am avut o prestație perfectă în retur, câștigând categoric și îndeplinindu-ne obiectivul”, își amintește Dettmann, făcând referire la victoria Finlandei cu 111-61 în fața tricolorilor pregătiți, pe atunci, de Liviu Călin.
„Koponen rămâne liderul naționalei”
Anii au trecut, iar protagoniștii duelului cu România au continuat să crească sub bagheta lui Detmann. Petri Virtanen, conducătorul de joc al lui Joensuun Kataja, a rămas în campionatul Finlandei pentru a „debloca” noi recorduri, Petteri Koponen a făcut, în primă fază, pasul către Italia, semnând cu Virtus Bologna, Shawn Huff a ales Grecia, iar din urmă sosea Gerald Lee, „un jucător inteligent, mobil și un foarte bun recuperator, care poate fi cu ușurință pus în valoare de către coechipieri”, așa cum l-a caracterizat selecționerul Finlandei.
La Campionatul European din Lituania (2011), Finlanda avansa până în faza a doua a grupelor, reușind să învingă naționalele Bosniei, Muntenegrului și Georgiei. Anul trecut, în Slovenia, nordicii ridicau ștacheta, Turcia, Suedia, Rusia, Grecia și reprezentativa țării gazdă fiind nevoite să se recunoască învinse în fața „lupilor albi”.
Toate aceste victorii l-au avut în prim plan pe Petteri Koponen, conducătorul de joc al celor de la Khimki Moscova, fosta adversară a campioanei României în EuroCup, fiind văzut drept liderul actualei generații. „În multe situații, jucătorul care dirijează atacul este și principalul marcator al echipei. Pe Koponen nu îl recomandă însă doar punctele înscrise, asisturile și munca depusă în apărare. Este un lider în adevăratul sens al cuvântului, vorbește în permanență cu coechipierii săi, iar acest lucru este foarte important pentru o formație care nu dispune neapărat de vedete, de jucători capabili să câștige pe cont propriu un meci”, a explicat Detmann.
Debut de foc la Campionatul Mondial
Traseul neașteptat de bun al Finlandei la Campionatul European din Slovenia nu a rămas fără ecou. FIBA a decis să acorde un „wild-card” reprezentativei nordice pentru Campionatul Mondial din vara acestui an, găzduit de Spania în perioada 30 august – 14 septembrie. Finlanda se va bucura, în grupa C, de o companie selectă, alături de reprezentativa SUA, campioana mondială și olimpică en-titre, Turcia, finalista ultimei ediții, Ucraina, Noua Zeelandă și Republica Dominicană. Primul meci al selecționatei „Wolfpack” se va desfășura pe 30 august, tocmai împotriva americanilor pregătiți de Mike Krzyzevski, antrenor ce a suferit o singură înfrângere la cârma naționalei în ultimele 63 de partide.