Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, recent, la Bistriţa, că ministerul pe care îl conduce nu va face modificări de structură în privinţa examenului de bacalaureat pentru următorii ani.
„Bacalaureatul nu poate fi schimbat, din punctul meu de vedere, de la un an la altul. E obligaţia noastră să anunţăm la începutul ciclului respectiv cum vor termina elevii ciclul acela. De aceea, nu am fost de acord cu ce se propunea prin Legea educaţiei nr. 1/2011, respectiv să se susţină un examen de bacalaureat după o formulă care nu a fost predată în liceu – transdisciplinară – şi după o formulă anunţată într-un timp relativ scurt. Eu cred că, deocamdată, nu avem voie să facem modificări pe bacalaureat. Ne putem gândi, fiind în 2014, ce vom face în 2018 sau 2020, dar nu ne putem gândi la modificări de structură pentru următorii ani. Am făcut modificări de programă, însă şi acelea nu sunt substanţiale, ci lucruri care ţin de o mai bună clarificare a temelor pe care elevii le au de parcurs pentru examenul de bacalareat, la slovacă, la italiană”, a spus Pricopie, într-o conferinţă de presă porganizată la Bistriţa.
Ministrul a fost întrebat dacă are în vedere şi introducerea examenului de bacalaureat care să ofere tipuri diferite de diplome, aşa cum se întâmplă în alte ţări, şi a spus că regulile nu pot fi „copiate, pur şi simplu”, şi introduse în sistemul românesc.
„Există mai multe sisteme de educaţie în Europa. În unele state federale din Europa, poţi avea reguli diferite pentru fiecare stat în parte. Eu cred că sunt foarte importante comparaţiile, dar nu putem să copiem pur şi simplu şi să introducem în sistemul românesc. Atunci când s-a modificat structura liceului de la patru ani la trei ani, s-a spus că în alte state liceul e de trei ani şi funcţionează foarte bine. În România, este însă o anumită tradiţie, o anumită abordare şi astfel de schimbări nu le poţi face peste noapte. Acelaşi răspuns îl dau şi în ce priveşte bacalaureatul. Este un examen pe care îl regăsim în multe ţări. Bacalaureatul trebuie să reflecte o evaluare la sfârşitul unui ciclu, liceul, care să ţină cont de modul în care elevii au învăţat în liceu şi nu ai cum să ai bacalaureatul într-un fel, dar predarea pe parcursul celor patru ani în alt fel”, a declarat ministrul Pricopie.