• Societăţile se sustrăgeau de la plata TVA şi a impozitului pe profit

Devenită, practic, operaţională în luna decembrie a anului trecut, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), care este o structură din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a participat deja la trei acţiuni de amploare, în cooperare cu Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru soluţionarea unor cauze aflate în cercetarea acestora. Cu prilejul acţiunilor menţionate, cei 750 de inspectori antifraudă au controlat, la nivel naţional, peste 300 de operatori economici suspectaţi de comiterea unor infracţiuni. Principala menire a DGAF este tocmai aceea de a destructura grupurile de infractori constituite pentru prejudicierea bugetului statului, precum şi de a stabili implicaţiile fiscale ale acestor operaţiuni şi de a asigura recuperarea prejudiciilor cauzate. În acest sens, sunt investigate trei cazuri speciale, în a căror soluţionare se cooperează cu DIICOT, prejudiciul total cauzat bugetului statului fiind estimat la aproximativ 25,5 milioane de euro.
Într-unul dintre cazurile menţionate, de exemplu, inspectorii antifraudă fiscală au dispus instituirea măsurilor asigurătorii pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 41 milioane de lei, produs bugetului statului anul trecut, de către o firmă controlată de persoane de origine chineză. Firma era profilată pe comercializarea de produse electronice şi electrocasnice (televizoare LCD, aparate de aer condiţionat, aspiratoare etc). În urma verificărilor, inspectorii au constatat că persoanele respective au constituit un lanţ comercial fraudulos alcătuit din 15 firme, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată datorate statului român. „Concret, produsele electronice şi electrocasnice erau introduse pe teritoriul Uniunii Europene prin Portul Pireu (Grecia), vândute aparent unor firme din Bulgaria şi, ulterior, achiziţionate intracomunitar în România, în mod formal. După aceea, erau realizate circuite scriptice de tranzacţionare succesivă, iar la vânzarea produselor pe lanţ se omitea declararea şi virarea TVA de colectat şi de plată. În acest mod, ultima firmă din lanţul comercial şi beneficiarul produselor electronice solicita decontarea TVA aferentă mărfurilor livrate unor mari lanţuri de comercianţi din domeniul electronicelor şi electrocasnicelor de pe piaţa românească”, se arată în comunicatul DGAF.
Rezultatele menţionate au fost realizate în condiţiile în care, din numărul total de 2.000 de posturi aprobate pentru DGAF, până în prezent au fost ocupate numai 891 (44 la sută). Mai mult, 172 dintre inspectorii antifraudă angajaţi au fost detaşaţi la Parchetul General, pentru îmbunătăţirea gradului de soluţionare a cauzelor instrumentate de către instituţiile de urmărire penală.

D. CONSTANTIN