Povestea neobişnuită a prahoveanului care a fost declarat mort în Timişoara se apropie de un final fericit. La începutul lunii aprilie, Judecătoria Ploieşti va avea pe rolul secţiei civile cel mai neobişnuit dosar, prin care secretarul Primăriei Drăgăneşti, Angela Ene (ofiţer de stare civilă), solicită anularea actului de deces nr. 912/18.03.2005, întocmit de Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Timişoara, prin care prahoveanul Gheorghe Nicodim, domiciliat în satul Cornu de Jos din comuna Drăgăneşti, a fost declarat mort.

„Acesta este viu şi întotdeauna a locuit la domiciliul menţionat şi nici nu a plecat din localitate”, face precizarea reprezentanta Primăriei Drăgăneşti, în cererea adresată Judecătoriei Ploieşti.
Pe de altă parte, şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti a fost înregistrată o sesizare, referitoare la acest caz rar întâlnit. Prin acest document transmis procurorilor, secretarul comunei Drăgăneşti arată cum s-a ajuns la această situaţie şi cum a fost depistată eroarea referitoare la „decesul” lui Gheorghe Nicodim. În luna decembrie 2012, Gheorghe Nicodim a depus la Primăria Drăgăneşti cerere de acordare a ajutorului de încălzire, ajutor pe care l-a şi primit, pentru că s-a constatat că se încadrează în prevederile legale pentru obţinerea acestuia. Omul a şi încasat banii pentru încălzirea locuinţei pentru perioada noiembrie 2012 – martie 2013. În anul 2013, însă, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Prahova a avut o acţiune de control în privinţa acordării ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, iar în urma verificărilor s-a constatat că Gheorghe Nicodim figurează în baza de date a ANAF ca fiind decedat. „Cunoscând persoana în cauză şi ştiind să este viu, am cerut lămuriri la Serviciul Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Ploieşti, la care este arondată comuna Drăgăneşti şi ni s-a comunicat că, într-adevăr, acesta figurează ca decedat la data de 23.01.2005, la Timişoara, şi s-a întocmit actul de deces nr. 912/18 martie 2005”, se arată în sesizarea transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti. Şi de aici a început tevatura: corespondenţa cu Timişoara a dus la trasmiterea documentelor referitoare la moartea prahoveanului. Pe de altă parte, însă, potrivit reprezentantei Primăriei Drăgăneşti, Gheorghe Nicodim a fost înştiinţat că e decedat şi sfătuit să se adreseze Judecătoriei Ploieşti pentru a solicita anularea actului de deces întocmit la Timişoara, însă, din lipsa banilor, bărbatul nu a făcut acest lucru.
Aşa că, acum, Primăria Drăgăneşti a făcut demersurile necesare pentru ca omul să fie „înviat”, lucru care ar trebui să se întâmple în luna aprilie, prin decizie a judecătorilor.
Pe de altă parte, însă, rămâne de văzut ce se va întâmpla cu sesizarea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, dat fiind că situaţia s-a complicat, între timp, pentru că poliţistul timişorean care a întocmit actul de identificare a cadavrului bărbatului mort într-un spital din Timişoara a decedat.
Violeta STOICA