Painea intra in categoria carbohidratilor (numiti si glucide), principala sursa de energie a organismului si, prin urmare, esentiali intr-o alimentatie echilibrata. Ei mai indeplinesc o functie importanta: cresc nivelul de serotonina (hormonul fericirii) in creier, ce scade pofta de dulce si taie apetitul.

Problema e ca painea de azi s-a transformat radical in comparatie cu cea de pe masa inaintasilor nostri. In ultimii o suta de ani, a devenit un aliment intens rafinat, plin de grasimi nesanatoase, coloranti sintetici si aditivi nocivi pe termen lung. Ea se face vinovata de excesul ponderal mai ales daca o mananci in exces sau alaturi de cartofi, carne, tocanite.

Ingrasa sau nu?
Explicatia e simpla: cea din faina alba intra in categoria carbohidratilor procesati care iti dau multe calorii goale. Pe de alta parte, cei complecsi – painea facuta din faina integrala (prin macinare, se pastreaza invelisul si germenele de grau) – sunt bogati in fibre care accelereaza metabolismul.

Painea este si o sursa de calorii sanatoase (scade riscul de obezitate sau de boli cronice). Indicele glicemic al acestei paini este redus – pancreasul elibereaza lent insulina, iar painea te satura, senzatia de satietate tine mult si nivelul energiei nu va scadea brusc.

Cand nu este bine sa consumi paine
Cu cat e mai rafinata, cu atat mai greu se digera, iar in combinatie cu proteinele (carne, branza, oua, unt), dezechilibreaza balanta acid/ alcalin si provoaca balonare si indigestie. Cand este asociata cu zaharuri de tipul dulceturilor, digestia amidonului din paine este ingreunata si se produce fermentatia.