Participare a unei delegaţii MAI din România la JAI

O delegaţie a MAI, condusă de secretarul de stat Bogdan Tohăneanu, a participat, în perioada 3-4 martie 2014, la Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles. În cadrul reuniunii, delegaţia română a susţinut poziţia României privind subiectele aflate pe agenda discuţiilor, precum cel al dezvoltărilor viitoare în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne, presiunile migratorii, protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi Regulamentul Europol. De asemenea, secretarul de stat Bogdan Tohăneanu a avut o întrevedere bilaterală cu secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Federal de Interne al Republicii Federale Germania, Emily Haber.

A crescut productivitatea muncii în agricultură

Într-un raport al Uniunii Europene se arată că productivitatea muncii agricole din România a crescut, anual, în medie cu 6,4% de la aderarea la Uniunea Europeană (2007), dar aceasta este de peste trei ori mai mică decât productivitatea muncii agricole la nivelul UE. De asemenea, în documentul amintit se mai precizează că 12 agricultori români produc cât un agricultor din Danemarca! O unitate de muncă agricolă – respectiv echivalentul unei norme întregi de muncă – produce în România, potrivit aceluiaşi raport, anual, bunuri şi / sau servicii agricole în valoare de 4.300 de euro, ceea ce înseamnă 29% din cât produce, în medie, o unitate de muncă agricolă în UE – respectiv 15.000 de euro. Singura ţară din UE care are o productivitate a muncii agricole sub cea a ţării noastre este Letonia, cu 3.400 de euro anual / unitate de muncă agricolă.

Rezervele BNR, în scădere

Ultimul raport al BNR arată că rezervele valutare ale României totalizau 31,653 miliarde de euro la sfârşitul lunii februarie 2014, în scădere cu 1,26 miliarde de euro, de la 32,913 miliarde de euro înregistrate la 31 ianuarie a.c.
În acelaşi raport se mai precizează că, în cursul lunii februarie, au avut loc intrări de 2,374 miliarde de euro, reprezentând modificări în structura rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele. Tot în ianuarie 2014, din rezerva BNR au ieşit 3,634 miliarde de euro, reprezentând reducerea ratei rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele, se mai arată în comunicatul BNR.