Prahovenii care au studii superioare şi care doresc să se recalifice trebuie să ştie că au la îndemână şi posibilitatea de a deveni mediator. Şi asta este cu atât mai simplu cu cât cursurile în domeniu se pot ţine chiar la Centrul de Mediere Ploieşti, cea mai reprezentativă asociaţie de profil din judeţul nostru. Astfel, periodic, în funcţie de numărul persoanelor interesate de o astfel de formare profesională, instituţia menţionată organizează în colaborare cu Şcoala de Formare în Mediere „Mugur Mitroi”, cursuri contra cost de formare iniţială în profesia de mediator. Cursul este autorizat de către Consiliul de Mediere din România, cu precizarea că toate certificările dau posibilitatea mediatorilor de a se autoriza atât în Europa, cât şi în S.U.A., pregătirea acestora fiind acreditată la standarde internaţionale.
Cursul se desfăşoară pe parcursul a două săptămâni, intensiv, prezenţa fiind obligatorie. La final, participanţii trebuie să promoveze un examen organizat de Şcoala de Formare în Mediere „Mugur Mitroi” la Consiliul de Mediere din România, în termen de maximum zece zile de la terminarea cursului. Preţul unui asemenea curs este de 4.400 de lei, iar asigurarea înscrierii se face prin plata unui avans de minimum 1.000 lei, restul sumei urmând a se plăti şi în rate până la finalizarea cursului. ,,Condiţiile de bază pentru a deveni mediator sunt ca persoana interesată să aibă studii superioare, nu neapărat juridice, şi evident să urmeze cursul de formare. De asemenea, mediatorul trebuie să ştie să comunice, să fie răbdător în condiţiile în care pe parcursul unei şedinţe de mediere există şi situaţii când părţile se mai şi ceartă gesticulează, devin nervoase. Fiind cumva în intimitate, spre deosebire de o sală de judecată, oamenii se pot exterioriza, iar mediatorul trebuie să fie pregătit şi pentru astfel de cazuri ca una din părţi să ţipe, să aducă insulte, reproşuri, acuze. Am avut chiar un caz în care una dintre părţi – era vorba despre un conflict între fraţi – a simţit nevoia să cheme poliţia, dar nu s-a întâmplat nimic până la final. Totul s-a terminat cu bine’’, ne-a precizat Anda Păuşan, preşedintele Centrului de Mediere Ploieşti.
Centrul de Mediere Ploieşti funcţionează de aproape doi ani, fiind înfiinţat la 21 iunie 2012, în prima parte a anului trecut numărând 70 de membri. În prezent, instituţia are aproximativ 130 de membri dintre cele 220 de persoane autorizate la nivelul judeţului şi înscrise în Tabloul Mediatorilor, lista acestora fiind în permanentă actualizare. Medierea reprezintă, conform Legii 192 din 2006, o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator în condiţii de imparţialitate, neutralitate şi confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
C.D.