• O casă din Breaza stă pe marginea unei râpe, sediul Primăriei Cosminele s-a crăpat, iar acoperişul unui corp al spitalului din Băicoi s-a deteriorat
Încălzirea vremii, după precipitaţiile masive căzute în a doua jumătate a lunii ianuarie, a început să scoată la iveală urmările negative pe care le-a lăsat zăpada aşternută în exces în mai multe locuri din judeţul Prahova.
Comisii formate din reprezentanţi ai ISU Prahova, ai Inspectoratului în Construcţii, ai Consiliului Judeţean, dar şi ai autorităţilor locale pe raza cărora au fost semnalate unele probleme cauzate de precipitaţii au verificat fiecare caz în parte, astfel încât să fie luate şi măsurile care se vor impune pentru remedierea fiecărei situaţii apărute.
Breaza rămâne în topul localităţilor prahovene afectate de alunecările de teren, unele nou-apărute, altele – reactivate. Aici, o locuinţă situată în apropierea versantului stâng al torentului Şipot – zonă afectată de eroziuni ale solului – are probleme mari din cauza instabilităţii terenului. Potrivit reprezentanţilor comisiei care a făcut verificări la faţa locului, pereţii interiori şi exteriori ai casei – proprietate privată, de pe strada 23 August – precum şi tavanele prezintă fisuri, deplasări şi urme de infiltraţii, crăpăturile fiind practic prezente în toate direcţiile posibile. Ferestrele şi uşile casei respective nici măcar nu se mai închid din cauza deplasării zidurilor, chiar şi soclul din beton care înconjoară clădirea pe exterior fiind fisurat şi crăpat.
Locuinţa respectivă rămâne în prezent în monitorizare, iar în cazul unei evoluţii negative va fi nevoie să se ia măsuri de punere în siguranţă a clădirii.
Săptămâna trecută, o altă comisie de specialitate a verificat o sesizare primită, de această dată, de la o instituţie publică – Primăria comunei Cosminele. Aici, din cauza unui zid de sprijin care s-a deteriorat şi care susţinea parţial şi fundaţia sediului administraţiei locale din comună, s-a constatat că există fisuri în interiorul imobilului – ce-i drept, o clădire veche de peste 100 de ani! Interesant este că, în nota de constatare întocmită după vizita la faţa locului, se precizează că „pe exterior, acestea (n.n. – fisurile) nu au putut fi observate, deoarece clădirea este izolată termic cu polistiren. Pe de altă parte, din cauza vechimii imobilului, nu a putut fi stabilită o legătură directă între degradările suferite de sediul primăriei şi faptul că zidul de sprijin din apropierea acestuia s-a tasat. Primarul comunei Cosminele, Corneliu Anton, speră ca, în urma acestor constatări, zidul de sprijin să fie consolidat, mai ales că terenul din zonă se află pe un filon de sare.
Nici Spitalul Orăşenesc Băicoi nu a scăpat „nevătămat” din cauza cantităţilor mari de zăpadă şi a viscolului puternic din cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie. Aici, la aripa veche a clădirii acestei unităţi medicale (corp care datează din anul 1956), acoperişul a avut de suferit din cauza intemperiilor, fiind necesare reparaţii substanţiale. Managerul Spitalului Orăşenesc Băicoi, Andreea Irimescu, ne-a declarat ieri că acest corp de clădire este folosit, însă problemele apărute la tabla acoperişului nu afectează circuitul medical normal din cadrul unităţii. „Nu se pune în pericol activitatea medicală din acel spaţiu”, a precizat managerul spitalului din Băicoi.
Pe de altă parte, însă, în nota de constatare întocmită de comisia care s-a deplasat la Băicoi pentru a verifica starea clădirii, se arată măsurile care se impun în cazul deteriorării acoperişului spitalului din oraş: „Se vor lua măsuri pentru împrejmuirea zonei din apropierea clădirii şi marcarea acesteia cu indicatoare de atenţionare vizibile, în vederea evitării unor accidente tehnice, ca urmare a eventualelor desprinderi ale unor elemente de construcţie din acoperişul corpului C1 al Spitalului Orăşenesc Băicoi”. Responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme îi aparţine Primăriei Băicoi, care va fi obligată să facă şi demersurile necesare pentru efectuarea unei expertize tehnice sau a unei inspecţii extinse pentru determinarea cauzelor apariţiei deteriorărilor constatate.
Violeta STOICA