În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova existau, la sfârşitul lunii anterioare, 18.005 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, reprezentând o rată a şomajului de 5,89 la sută. Comparativ cu luna decembrie 2013, numărul prahovenilor rămaşi fără o sursă certă de existenţă a crescut cu 193 de persoane.
Aproape două treimi dintre şomerii existenţi, în momentul de faţă, în judeţul nostru, îşi au domiciliul în mediul rural. În ceea ce-i priveşte pe cei care şi-au pierdut dreptul de a mai beneficia de indemnizaţie de şomaj din partea statului, numărul acestora se ridică la 9.048 de persoane, din totalul celor aflaţi în căutarea unui serviciu.
La fel cum s-a întâmplat şi în partea a doua a anului trecut, „grosul” persoanelor care, până luna trecută, nu au avut norocul să-şi găsească un loc de muncă îl reprezinta absolvenţii de învăţământ gimnazial şi profesional (12.480 persoane), urmaţi de absolvenţii din învăţământul liceal şi postliceal (4.223 persoane), iar plutonul se încheie cu absolvenţii de facultate (1.302 persoane). Dacă trecem de la capitolul nivel de instruire la cel legat de vârstă, atunci în fruntea clasamentului se află şomerii cu vârsta cuprinsă între 40- 49 de ani (respectiv 5.207 persoane), iar pe ultimul loc, şomerii care, din păcate, au vârsta cuprinsă între 25 – 29 de ani (1.253 persoane).
C. DUMITRU