Una dintre prezenţele exotice din delegaţia României la Jocurile Olimpice de la Soci o reprezintă schioarea de la Caraimanul Buşteni, Ania Caill. Aceasta are dublă cetăţenie, română şi franceză, mama sa fiind din România, ajunsă profesoară de matematică în Hexagon. Deşi a fost campioană naţională de junioare în Franţa, Ania a ales, în 2012, să participe pentru România, iar anul trecut a trăit prima sa experienţă olimpică, la FOTE, competiţie organizată la Braşov, la care s-a situat pe locul 20 la slalom uriaş.
La numai 18 ani, după ce a debutat şi în etapele de Cupă Mondială în acest sezon, Ania a reuşit să se califice la Jocurile Olimpice la schi alpin şi, înainte de a pleca spre Soci, ne-a acordat un interviu, pe care îl prezentăm în cele de urmează.

– Reprezinţi România de aproape un an şi jumătate. De ce ai ales România în defavoarea Franţei?
– Am avut deja ocazia să schiez pentru România înainte de a intra în FIS (n.r. – Federaţia Internaţională de Schi), când eram mai mică, şi am apreciat asta de fiecare dată. Mama este născută în România şi acasă ne vorbeşte, mie şi sorei mele (n.r. – Andra Corinne, care participă, de asemenea, la schi alpin), adesea în limba română. Deşi suntem născute în Franţa, am simţit tot timpul ca nu suntem doar franţuzoaice. Apoi, odată cu participarea la competiţii FIS am ales să concurez pentru Franţa, iniţial, deoarece altfel nu mă puteam integra în structurile lor de elită pentru antrenamente şi nici nu aş fi putut face parte din secţia naţională de schi la liceul unde sunt acum elevă în clasa a XII-a .

Detalii, in editia de maine a ziarului Prahova.