Bananele contin trei zaharide naturale – zaharoza, fructoza si glucoza, combinate cu fibre. O banana va poate da o doza instantanee si substantiala de energie.

Cercetarile au dovedit ca doar doua banane contin suficienta energie pentru un antrenament sustinut, de 90 de minute. Din acest motiv, fructul galben este si cel mai apreciat de sportivi.

Acesta nu este singurul avantaj al bananelor, care pot ameliora sau preveni o serie de boli si afectiuni, motiv pentru care sunt o necesitate in dieta noastra zilnica, informeaza worldobserveronline.com.

1. Depresia

Conform unui studiu recent, realizat de MIND, printre bolnavii de depresie, multi dintre acestia au declarat ca s-au simtit mai bine dupa ce au mancat o banana. Bananele contin triptofan, o proteina pe care organismul o transforma in seritonina, o substanta care induce relaxarea si imbunatateste starea de spirit.

Vitamina B6 regleaza nivelul de gucoza din sange, cu efecte directe asupra starii de spirit.

2. Anemia

Deoarece sunt bogate in fier, bananele stimuleaza productia de hemoglobina in sange, asa ca sunt recomandate in cazul persoanelor anemice. Continutul ridicat de potasiu, dar scazut in sare, face ca bananele sa fie ideale pentru stabilizarea tensiunii sanguine. In Statele Unite, Administratia pentru Medicamente si Alimente a recunoscut capacitatea fructului de a reduce riscul de tensiune cardiaca si de infarct.

3. Capacitatea de concentrare

Doua sute de elevi de la o scoala britanica au participat la un studiu pe aceasta tema. Ei au primit banane la micul dejun, in pauza si la pranz, pentru a le stimula creierul. Cercetarea a aratat ca bananele ii pot face pe elevi mai atenti si mai concentrati.

4. Constipatia

Bogata in fibre, banana poate normaliza activitatea intestinala, rezolvand problema fara ajutorul laxativelor.

5. Mahmureala

unul dintre cele mai rapide leacuri pentru mahmureala este un shake cu lapte, miere si banane. Banana calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, creste nivelul scazut de zahar din sange, in timp de laptele hidrateaza organismul.

6.Aciditatea gastrica

Bananele au un efect natural antiacid, asa ca este recomandata persoanelor care sufera de aciditate gastrica.

7.Greturile matinale

O banana intre mese tine nivelul de zaharuri din sange sus si elimina greturile matinale.

8. Muscaturile de tantari

In locul lotiunii impotriva tantarilor, folositi interiorul cojii de banana. Aceasta va reduce umflatura si iritarea.

10. Nervii

Bananele sunt bogate in vitamina B si pot calma sistemul nervos. Un studiu realizat la Institutul de Psihologie din Austria a aratat ca stresul la munca duce la excesul de alimente nesanatoase, precum ciocolata sau cipsurile. Cercetatorii au descoperit ca cei mai obezi pacienti erau, de obicei, aceia care aveau cele mai stresante slujbe. Raportul a concluzionat ca, pentru a evita alimentele nesanatoase, trebuie sa controlam nivelul de zahar din sange, printr-o gustare bogata in carbohidrati.

11. Ulcere

Banana este folosita ca un aliment de dieta, pentru afectiunile intestinale, datorita texturii sale moi. Este singurul fruct care poate fi mancat in stare naturala, de pacientii in stare cronica sau mai grava. Neutralizeaza aciditatea excesiva si reduce iritarea mucoasei stomacului.