Uneori legumele şi fructele congelate sunt mai bogate în nutrienţi decât cele proaspete.
Spanacul
E mai bun decât laptele. Un studiu polonez arată că spanacul congelat conține mai mult calciu decât cel proaspăt (și chiar mai mult decât laptele). Ca să-i spargi membranele celulare și să ai acces la mai mulți antioxidanți, prepară leguma la abur, spun cercetătorii din Italia. Dar fii cu ochii pe calendar: folații din spanac, care ar putea combate bolile cardiace, scad cu 43% între a treia și a șasea lună de congelare, notează menshealth.ro.
Mazărea
Boabele congelate au gust și textură aproape similare cu ale celor proaspăt scoase din păstăi. Și, potrivit unui studiu din Journal of Food Science, antioxidanții din mazărea congelată sunt mai activi. Nu mai sta pe gânduri: jumătate de ceașcă conține 13 procente din necesarul tău zilnic de vitamina C, iar o recenzie a unui studiu de la US Davis, una dintre cele mai mari companii de cercetări din lume, a arătat că după un an petrecut în congelator, mazărea își pierde doar o zecime din cantitatea totală de vitamina C.
Afinele
Ca să nu diminuezi efectele antocianinelor – flavonoide care ajută la prevenirea bolilor cardiace și a cancerului –, păstrează-le sub zero grade, spune un studiu din România. Poți să le dezgheți la temperatura camerei, însă un studiu de la Universitatea Carolina de Nord arată că dacă le lași în cuptorul cu microunde un minut, acele niveluri de antocianine cresc. Consumă-le în decursul a patru luni.
Cireșele
Cireșele înghețate au mai multe antocianine care luptă împotriva cancerului, comparativ cu cele conservate, arată un studiu din Journal of Food Science. Partea proastă e că dacă aștepți prea mult până le pui într-un iaurt, vor fi slabe din punct de vedere nutrițional. Potrivit unei recenzii a unui studiu de la US Davis, 50% dintre polifenolii din cireșele congelate se degradează după șase luni, însă doar 25% au aceeași soartă după trei luni.