Ca urmare a articolelor apărute în presa locală în ultima vreme, Dalkia Termo Prahova dorește să facă următoarele precizări:
Baza legală conform căreia societatea operează serviciul de termoficare este reprezentată de: Contractul de Concesiune, semnat în 2004, care este urmărit în permanență de autoritățile de reglementare naționale și locale (ANRE-ANRSC și RASP).
Tariful energiei termice este calculat cu precizie, conform unei formule contractuale, bazată pe evoluția prețului gazului natural (combustibilul de bază pentru Centrala de la Brazi). În ultima perioadă, prețul gazului natural a crescut cu 15%, conform deciziei Guvernului României de aplicare a calenderului de liberalizare a acestuia din 2012. În aceeași perioadă, tariful total de furnizare pentru energia termică a crescut cu 13%, de la 197,04 lei/ Gcal la 222,10 lei/Gcal.
Reamintim că, în acest calendar de liberalizare, este prevăzut ca, până în 2018, prețul gazului pentru consumatorii casnici să atingă nivelul european, ce ceea ce va presupune o creștere cu 68% raportat la prețul existent în 2012.
Prețul local de referință este apanajul Consiliul Local al Municipiului Ploiești (diferența între prețul total al energiei termice și prețul local pentru populație corespunde subvențiilor pe care Municipalitatea decide sau nu să le acorde cetățenilor). Această decizie nu are legatură cu Contractul de Concesiune.
Dalkia și-a respectat și va continua să respecte, întotdeauna, clauzele sale contractuale, lucrând in strânsă legătura cu autoritățile, pentru a asigura cel mai bun tarif de furnizare al energiei termice pentru populație. Astfel, prețul total de furnizare pentru energia termică din Ploiești este, în continuare, cel mai scazut din țară, mulțumită eforturilor de gestiune și investițiilor realizate de operator.
În ceea ce privește subiectul valorilor facturilor pentru energie termică pentru luna decembrie, Dalkia Termo Prahova menționează următoarele:
Deși, conform impresiei generale, luna decembrie 2013 a fost mai călduroasă decât cea a lui 2012, potrivit datelor oficiale INHM, lucrurile stau invers. Media ultimei luni a lui 2013 a fost de -1°C, față de +1°C în decembrie 2012. Reamintim că fiecare grad sub 0 presupune o creștere a consumului de energie termică pentru a menține același nivel de confort în apartamente. Astfel, evoluția consumurilor între cele două perioade este normală și corespunde unei variații de 15 %.
Conform înregistrărilor contorilor de la baza blocului, consumurile lunii decembrie 2013 s-au înscris în limitele normale pentru o lună mai racoroasă decât cea din 2012. Operatorul nu are competența de a se implica în repartizarea consumurilor din interiorul blocurilor de locuințe, conform Ordinului 91/2007 al ANRSC, sarcina revenind, în exclusivitate, Asociațiilor de Proprietari. Cu toate acestea, suntem la dispoziția clienților noștri, ca experți în domeniu, pentru a analiza orice anomalie înregistrată pe factura de energie termică, până la reglarea situației. Îi incurajăm pe toți cei care se găsesc în astfel de situații să ni le semnaleze la imediat la numerele de Call Center: 0 800 800 255 și 0244 408 888.