Ieri, în contextul în care bugetele locale pentru anul 2014 trebuie supuse dezbaterii şi aprobării până la data de 1 februarie a.c, în Sala „Europa” a Palatului Administrativ, reprezentanţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Ploieşti, alături de cei din conducerea administraţiei judeţene, au organizat o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale.

Astfel, prezenţi ieri la Ploieşti, primarii şi contabilii tuturor celor 104 localităţi din Prahova au putut afla care sunt ultimele noutăţi legislative înainte de a pune pe hârtie cifrele bugetelor locale pentru anul în curs. Una dintre cele mai importante precizări a fost cea referitoare la faptul că 2014 este primul an în care fondurile necesare decontării transportului pentru profesorii navetişti şi personalul auxiliar sunt cuprinse în bugetul local, la capitolul „Cheltuieli de personal” şi vor fi asigurate din veniturile unităţilor administrativ-teritoriale. „Începând cu anul 2014, transportul la şi de la locul de muncă în cazul personalului din învăţământ, dar şi a personalului auxiliar, se va include în capitolul «Cheltuieli de personal» şi se va plăti din veniturile proprii ale primăriilor. Reglementarea aceasta vine în contextul în care România şi-a însuşit o serie de prevederi europene”, a declarat ieri Ion Chircu, şeful Serviciului sinteză, asistenţă, elaborare şi execuţie bugete locale din cadrul DGRFP Ploieşti. În acest context, le-a fost transmisă primarilor şi contabililor unităţilor administrativ-teritoriale rugămintea ca aceştia să colaboreze bine cu reprezentanţii şcolilor, în mod special cu contabilii acestor instituţii. „Nu plecaţi de la premisa că nu vă vor ajunge banii. Pentru orice solicitare de fonduri pe care ne-o transmiteţi, inclusiv de la şcoli, documentele trebuie însoţite de justificări clare, iar contabilii primăriilor trebuie să-i sprijine pe colegii lor care-şi desfăşoară activitatea în şcoli”, le-a mai transmis reprezentantul DGRFP celor prezenţi ieri la Ploieşti. Reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale au mai aflat că, de la bugetul de stat, anul acesta se vor face alocări şi pentru plata sumelor cuvenite, în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive, privind acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din învăţământul preuniversitar de stat, respectiv 22.672 mii de lei.
În legătură cu decizia, valabilă din acest an, ca valoarea transportului personalului din învăţământ să fie suportată de la bugetul local, unii dintre primari n-au fost prea încântaţi, de pildă, edilul din Câmpina susţinând că, în felul acesta, s-ar crea o discriminare între profesori şi angajaţii din primării. „ Ca urmare a decontării transportului la şi de la locul de muncă în cazul celor din învăţământ, ar fi normal ca de aceste drepturi să beneficieze şi angajaţii din primării”, a declarat Horia Tiseanu. Reprezentantul DGRFP Ploieşti a explicat însă că „personalul din învăţământ are un sindicat puternic, în plus, are şi contracte de muncă foarte bine întocmite. Legat de angajaţii din unităţile administrativ-teritoriale, funcţionarii publici sunt numiţi într-o anumită funcţie prin decizii ale primarilor”.
De menţionat că, la nivelul judeţului Prahova, sunt înregistrate aproximativ 6000 de posturi didactice ocupate de profesori, învăţători şi educatori.
N.DUMITRESCU