Afacerile patronilor de hoteluri şi pensiuni din zonele montane merg cum nu se poate mai rău. În lipsa zăpezii, puţini turişti au mai petrecut vacanţele în staţiuni. Dacă în anii trecuţi la centrele de închirire a echipamentelor sportive era coadă, acum săniuţele şi schiurile rămân pe rafturi. Specialiştii spun că este cel mai slab sezon, din ultimii 10 ani.
Absenţa zăpezii îi afectează atât pe administratorii de pensiuni şi hoteluri, cât şi pe proprietarii centrelor de închirere a echipamentelor de schi de pe Valea Prahovei. Aceştia spun că după sărbători, numărul turiştilor s-a redus semnificativ iar încasările au fost foarte slabe. În aceeaşi perioadă a anului trecut, comercianţii se bucurau de un profit generos. Acum însă oamenii spun că afacerile merg cum nu se poate mai prost. Gradul de ocupare hotelieră în această perioda fiind mult mai mic decât în anii trecuţi.
Lipsa zăpezii din staţiunile montane şi temperaturile crescute, care fac imposibilă producerea zăpezii artificiale, au redus cu 70-80% numărul turiştilor aflaţi la munte în luna ianuarie faţă de anul trecut, producându-le hotelurilor şi restaurantelor pierderi importante. Dacă anul trecut, pentru întreaga lună ianuarie, gradul de ocupare era de 80-90%, acum, gradul de ocupare pe Valea Prahovei, a scăzut la 20% în weekend şi la zero în timpul săptămânii.
Absenţa zăpezii înseamnă absenţa turiştilor din unităţile hoteliere dar şi din centrele de închiriat echipament sportiv care acum stau cu lacătul pe uşă. Nici nu este de mirare, având în vedere că temperaturile din ultima perioadă sunt mai degrabă potrivite pentru perioada sărbătorilor Pascale. Hotelierii trag totuşi speranţă că ninsorile vor reveni la munte şi astfel îşi vor mai recupera ceva din investiţii dar şi din pierderile suferite până acum.