In ultima vreme, zvonul ca Spitalul de Boli Pulmonare din Breaza mai are doar cateva saptamani de existenta e tot mai insistent. Desi este o unitate spitaliceasca model, de ani de zile fara nici o datorie si indeplinind multi indicatori de performanta, soarta spitalului s-ar putea sa fie pecetluita de faptul ca functioneaza in niste cladiri nationalizate de comu-nisti, revendicate si retrocedate, in anul 2000, celor indreptatiti. De fapt, doar patru dintre cladirile sale au fost restituite, in instanta, urmasilor proprietarilor, cea de-a cincea fiind recastigata de spital, in 2001, in urma promovarii unui recurs in anulare. Din pacate, numai in aceasta cladire unitatea nu poate functiona. De la momentul retrocedarii, Spitalul a platit chirie pentru spatiile respective, insa se pare ca proprietarii nu vor sa mai prelungeasca contractul, si incearca sa intre in posesia imobilelor. In aceste conditii, desfiintarea pare iminenta, fiind avansata de catre primarul orasului chiar o data certa: 1 ianuarie 2006.
Un spital nu se inchide cu una cu doua
Directoarea spitalului, dr. Maria Chitu (in foto), este convinsa ca unitatea va mai functiona cel putin cateva luni: “Nu vom inchide portile la 1 ianuarie 2006. Un spital nu se desfiinteaza asa usor, trebuie emisa o hotarare de guvern si, deocamdata, nu exista nici un act oficial care sa confirme desfiintarea la inceputul anului viitor.” Se pare ca zvonul iminentei desfiintari a plecat de la o conferinta de presa a Directiei de Sanatate Publica Prahova, in cadrul careia directorul Bogdan Nica, intrebat fiind care va fi primul spital prahovean ce se va inchide, l-a nominalizat pe cel din Breaza. Ulterior, primarul localitatii, George Maracineanu, a declarat public, in mai multe randuri, ca orasul va mai avea spital doar pana la sfarsitul acestui an. “Nu este posibila desfiintarea spitalului peste o luna numai din motivul invocat – anume ca proprietarii nu vor sa incheie cu noi un contract de inchiriere, deoarece noi am castigat in instanta dreptul de a incheia un astfel de contract cu dansii. Ii mai amintesc domnului primar, care a afirmat ca spitalul nu e de interes local, ca si brezenii beneficiaza de serviciile spitalelor din Campina si Ploiesti, finantate din bugetele municipiilor respective”, ne-a mai spus doctorul Maria Chitu.
Noua legislatie va clarifica problema
La randul sau, primarul George Maracineanu ne-a declarat ca nu doreste altceva decat respectarea legilor. Domnia sa a vrut sa ajute spitalul, prevazand in bugetul pe acest an 300 milioane ROL pentru reabilitarea instalatiilor electrice, in speranta ca proprietarii vor accepta inchirierea. “Nu am putut concretiza aceste investitii intr-un spatiu care nu ne apartine, deoarece ar fi fost o ilegalitate. Intr-adevar, am afirmat ca spitalul nu este de interes local, pentru ca nici 10% dintre pacienti nu sunt brezeni. Atata timp cat, pentru a respecta legile, am dat inapoi multe cladiri importante din oras, la fel s-a procedat si cu cele apartinand spitalului. Daca ar fi sa ne luam dupa performantele sale, Spitalul de Boli Pulmonare din Breaza ar trebui sa-si continue activitatea. Daca ne luam dupa cladirile vechi in care functioneaza si dupa regimul juridic al acestora, unitatea nu mai poate exista. Noua legislatie va rezolva aceasta dilema”, a conchis edilul-sef.
Adrian BRAD