• DNA Ploieşti l-a trimis în judecată într-un alt dosar penal

Edilul pedelist al comunei prahovene Secăria, Iulian Popa, obişnuit deja al sălilor de judecată din cauza proceselor penale pe care le are pe rolul instanţelor, a fost trimis în faţa magistraţilor într-o altă cauză de natură penală.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti i-au mai întocmit un dosar primarului din Secăria, de această dată pentru instigare la infracţiunea continuată de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, dar şi pentru instigare la infracţiunea continuată de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave. Cauza a ajuns deja pe masa judecătorilor de la Tribunalul Prahova, dosarul 9821/105/2013 având stabilit primul termen de judecată pentru data de 28 ianuarie 2014. În acest dosar, Iulian Popa, edilul din Secăria, are calitatea de inculpat, alături de Romulus Măncilă, cea de-a doua persoană trimisă în judecată în această cauză de către procurorii DNA Ploieşti. În sarcina acestuia din urmă s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, înşelăciune, ambele cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii şi uz de fals, toate în formă continuată, precum şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit rechizitoriului, „în perioada 2008 – 2011, inculpatul Măncilă Romulus, în vederea obţinerii unor sume de bani din fonduri europene şi din bugetul naţional, a depus la APIA – Centrul Judeţean Prahova, patru cereri de plată pe suprafaţă, declarând în fals că deţine animalele şi suprafeţele de teren pentru care a solicitat plata, prezentând în acest sens documente inexacte şi înscrisuri false. Inculpatul Măncilă Romulus a fost determinat de inculpatul Popa Iulian, primarul comunei Secăria, judeţul Prahova, să încheie un contract de arendare în cursul lunii aprilie 2008, acesta din urmă întocmind şi semnând contractul fără aprobarea Consiliului Local al comunei Secăria, judeţul Prahova, şi fără respectarea procedurii legale de atribuire în arendă.
Contractul a fost întocmit şi semnat de cei doi inculpaţi într-un scop bine determinat, şi anume, acela de însuşire a banilor fără a exista intenţia de a întreţine păşunile în bune condiţii de agromediu, conform reglementărilor naţionale în vigoare.
În modalitatea descrisă, inculpatul Măncilă Romulus a obţinut, pe nedrept, fonduri pentru agricultură în sumă totală de 2.337.631,51 lei (2.022.110,36 lei din fonduri europene şi 315.521,15 lei reprezentând cofinanţare din bugetul naţional), sume ce reprezintă paguba adusă bugetelor menţionate şi cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă”.

Iulian Popa a mai fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare

La începutul lunii decembrie 2013, Iulian Popa a rămas cu condamnarea la patru ani de închisoare cu suspendare într-un alt dosar penal, în care a fost judecat iniţial la Judecătoria Sinaia şi, mai apoi, la Curtea de Apel Ploieşti, tot pentru infracţiuni de corupţie care au vizat obţinerea pe nedrept de fonduri europene pentru agricultori.
Primul proces al primarului din Secăria a avut un parcurs mai puţin obişnuit. Trimis în judecată de către procurorii DNA Ploieşti, în aprilie 2011, primarul din Secăria a fost condamnat, iniţial, la instanţa de fond – Judecătoria Sinaia – la cinci ani de închisoare cu executare. La recursul înaintat către Curtea de Apel Ploieşti, s-a decis retrimiterea cauzei la aceeaşi instanţă de pe Valea Prahovei, pentru rejudecare. La a doua strigare, magistraţii sinăieni au schimbat încadrarea juridică dată prin rechizitoriu a „activităţii infracţionale a inculpatului”, din concurs ideal între instigare la folosirea sau prezentarea de documente false pentru obţinerea de fonduri europene şi instigare la înşelăciune într-o singură infracţiune, respectiv instigare la folosirea sau prezentarea de documente false pentru obţinerea de fonduri europene. Pe de altă parte, prin aceeaşi sentinţă s-a disjuns cererea de anulare a înscrisurilor falsificate, dosar care se judecă acum separat la Judecătoria Sinaia şi al cărui nou termen este stabilit pentru săptămâna viitoare.
La doi ani şi jumătate de la trimiterea dosarului în instanţă, primarul din Secăria a rămas cu condamnarea la patru ani de închisoare, de această dată cu suspendare sub supraveghere.
În cazul în care Iulian Popa va mai fi condamnat într-un alt dosar, suspendarea executării pedepsei la patru ani de închisoare se va revoca, iar acesta îşi va pierde, automat, înainte de termen, mandatul de edil.
Violeta STOICA