• Gheorghe Muscalu, ales pentru o perioadă de un an, a fost şi şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia
Începând de ieri, noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este un prahovean: procurorul Gheorghe Muscalu a devenit al doilea om ca importanţă din cadrul CSM, în urma alegerii sale în funcţie în cadrul plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care s-a întrunit luni, 6 ianuarie.
Muscalu va îndeplini această funcţie pentru un mandat de un an, fiind ales cu 10 voturi „pentru”. În ultima perioadă, procurorul Gheorghe Muscalu a activat în structurile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Începuturile activităţii sale ca procuror au fost la parchete din judeţul Prahova, iniţial în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina şi, mai apoi, procuror şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, până în anul 2001, când a trecut în zona de combatere a corupţiei şi criminalităţii organizate de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi soţia sa lucrează în sistemul judiciar, fiind judecător la Judecătoria Sector 3 Bucureşti.
Potrivit declaraţiei de avere, noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii deţine o casă şi un teren la Câmpina, dar are şi un credit la o bancă, scadent în 2027, a cărui valoare este de 150.000 de euro.
În cadrul proiectului său de management, depus în calitate de vicepreşedinte al CSM, procurorul Gheorghe Muscalu apreciază că „în următorii ani, acţiunea Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să fie caracterizată de eficienţă, consecvenţă şi echilibru, pornind de la locul Consiliului Superior al Magistraturii între puterile statului şi de la rolul constituţional al acestuia de garant al independenţei justiţiei”.
Vicepreşedintele CSM a făcut şi estimări asupra sistemului judiciar românesc în acest an: „Anul 2014 reprezintă o etapă importantă în activitatea judiciară, fiind anul în care activitatea judecătorilor şi procurorilor va fi marcată de intrarea în vigoare a noilor coduri – penal şi de procedură penală, se va putea face o analiză, după un an, a impactului intrării în vigoare a noului cod de procedură civilă iar, în acelaşi timp, am în vedere şi continuarea procedurii de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene.
La acestea se adaugă toate celelalte probleme care grevează sistemul judiciar în ansamblu, unele dintre ele vechi, cărora nu li s-au găsit rezolvări ori au fost rezolvate parţial, respectiv lipsa personalului – judecători, procurori, personal auxiliar de specialitate, încărcătura mare de lucrări la anumite instanţe şi parchete şi fluctuaţiile de personal, precum şi probleme care apar ca urmare a desfăşurării activităţii în sedii improprii, necorespunzătoare, din punct de vedere al spaţiului insuficient ori deficitar. Toate acestea îşi pun amprenta asupra calităţii actului de justiţie sau a activităţii de urmărire penală”.
Printre obiectivele principale ale activităţii sale în funcţia de vicepreşedinte al CSM, procurorul Gheorghe Muscalu pune şi transparenţa şi comunicarea publică, precizând, printre altele, că ar fi necesară asigurarea unor condiţii speciale pentru mass-media: „Presa scrisă şi vorbită trebuie să beneficieze de condiţii corespunzătoare în sediul CSM, şi mă refer aici în primul rând la amenajarea unui spaţiu cu această destinaţie, pentru a putea lua la cunoştinţă de deciziile CSM în timp real şi a le transmite în spaţiul public fără distorsionări”.
Violeta STOICA