În perioada 20 – 24 decembrie 2013, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au verificat 1.430 de unităţi de alimentaţie publică, la nivel naţional, ocazie cu care au depistat o serie de nereguli, fiind aplicate 154 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 162.040 de lei. De asemenea, au fost retrase de la comercializare 76 kilograme de carne şi preparate din carne, deoarece erau improprii pentru consumul uman, iar în cazul a două unităţi de alimentaţie publică a fost dispusă suspendarea activităţii, până la remedierea ilegalităţilor constatate.
La fel ca şi cu prilejul controalelor anterioare, principalele deficienţe identificate de către inspectorii sanitar-veterinari au vizat nerespectarea condiţiilor de depozitare a produselor alimentare, etichetarea şi ambalarea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsa documentelor care să ateste conformitatea produselor, transportul de produse alimentare cu autovehicule neînregistrate sanitar-veterinar.
Conform datelor centralizate de ANSVSA, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă au fost verificate, între altele, 115 carmangerii, 174 măcelării, 523 magazine alimentare, 115 supermarketuri, 261 restaurante, 57 laboratoare de patiserie-cofetărie, 31 unităţi fast-food, 8 pizzerii, 5 unităţi de procesare a laptelui, 8 unităţi de procesare a cărnii, 5 abatoare, 19 târguri de animale. Controalele cu această tematică vor continua până pe data de 7 ianuarie 2014. O parte dintre aceste acţiuni de control s-au realizat şi vor continua să se desfăşoare împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, atât la unităţile de alimentaţie publică, dar şi în trafic, pentru depistarea transportatorilor care nu respectă normele legale privind transportul animalelor sau al produselor alimentare.
C. DUMITRU