România, penalizată de UE cu 70.000 de euro
În urma procedurii de verificare şi închidere a conturilor, Comisia Europeană revendică suma de 335 de milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite în mod incorect de către statele membre. Banii vor reveni la bugetul UE, deoarece nu au fost respectate reglementările comunitare sau pentru că procedurile de control privind cheltuielile agricole au fost necorespunzătoare.
Cele 335 de milioane de euro vor trebui recuperate de la 15 state, printre care şi România, care a fost penalizată cu 70.000 de euro pentru întârzierea plăţilor în agricultură, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.Cea mai mare corecţie a fost aplicată Franţei: 141,8 milioane de euro, urmată de Grecia, care trebuie să returneze 78,8 milioane de euro, Olanda- 24,3 milioane de euro ş.a.
Întâlnire între reprezentanţi ministeriali şi ai sindicatelor
Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa” şi ai Filialei Companiei Naţionale Romarm SA. În cadrul întâlnirii, au fost discutate probleme care ţin de asigurarea resurselor de finanţare şi de valorificare a produselor din acest domeniu, chestiuni legislative, subiecte referitoare la investiţiile în retehnologizarea şi modernizarea companiilor din industria de apărare, aflate în portofoliul Ministerului Economiei. Reprezentanţii sindicatelor au adus în discuţie posibilităţile de valorificare a produselor din industria de apărare, de către MApN, precum şi restructurarea unităţilor în care producţia militară poate fi separată de cea civilă. Legat de perspectiva privatizării în domeniul industriei de apărare, ministrul Economiei a concluzionat că, în primul rând, este important de clarificat problema proprietăţii şi a acţionariatului, în vederea valorificării sau vânzării de active, astfel încât banii obţinuţi să se întoarcă tot la companiile din domeniu, care au stringentă nevoie de resurse financiare.
Europol angajează personal cu salarii nete de minimum 4.000 de euro
Oficiul de Poliţie al Uniunii Europene (Europol) angajează personal pe salarii nete care pornesc de la 4.000 de euro, lunar. Pentru oricare dintre posturile ofertate, candidaţii trebuie să demonstreze, în primul rând, că vorbesc fluent o limbă a UE şi că se descurcă într-o a doua limbă străină vorbită în spaţiul comunitar. Posturile vacante sunt cele de senior specialist – ICT Infrastructure Middleware, mobility and microsoft domain specialist, ICT service manager şi enterprise business arhitect. Veniturile noilor angajaţi pot urca până la 7.000 de euro net, lunar, dacă luăm în calcul şi indemnizaţiile de expat, pentru copil şi cele pentru casă, oferite de Europol. Lista completă a condiţiilor impuse pentru ocuparea acestor posturi se regăseşte pe pagina de internet a Europol. Data de 20 ianuarie 2014 este ultima zi în care recrutorii Europol mai primesc CV-uri pentru posturile vacante menţionate.