• Cezar Stoichiciu şi Mariana Ionescu au pierdut două procese în două zile consecutive
Doi dintre foştii şefi de servicii din cadrul Poliţiei Locale Ploieşti, Cezar Stoichiciu şi Mariana Ionescu – care au fost responsabili cu achiziţiile publice, respectiv financiar-contabilitate – au dat în judecată instituţia din a cărei conducere au făcut parte, dar şi Primăria Ploieşti, Consiliul Local Ploieşti, membri ai serviciului de audit din cadrul Executivului ploieştean, în încercarea disperată de a reveni pe posturile pe care le-au deţinut, dar şi să obţină anularea unor documente emise de auditorii interni.
Cei doi au pierdut, cel puţin până în prezent, două dintre procesele intentate în contencios administrativ şi fiscal împotriva celor menţionaţi. Primul proces pierdut, la instanţa de fond, de către cei doi foşti şefi din Poliţia Locală Ploieşti a vizat cererea de anulare a raportului de audit efectuat de serviciul de specialitate al Primăriei Ploieşti, care arăta nereguli flagrante în privinţa achiziţiilor efectuate până în 2012. Potrivit acestui raport de audit intern, care a venit ca urmare a unui alt control – efectuat de Camera de Conturi Prahova – patru probleme majore au ieşit la iveală în urma misiunii de audit intern, de la Poliţia Locală Ploieşti: neconformităţi privind activitatea de achiziţii publice, de încheiere şi urmărire a contractelor, de efectuare a plăţilor către furnizori, dar şi în privinţa inventarierii activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii.
Judecătorii de la Tribunalul Prahova au respins ca inadmisibilă cererea de chemare în judecată, în dosarul 1283/105/2013, plus obligarea reclamanţilor la plata cheltuielilor de judecată către trei dintre pârâţi, membri ai Auditului Primăriei Ploieşti. Înainte de recurs, Cezar Stoichiciu şi Mariana Ionescu au cerut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, strămutarea cauzei de la instanţele prahovene, motivul principal fiind că aici, în Prahova, presa stă cu ochii pe proces şi că apar informaţii în mass-media locală despre problemele de care aceştia s-ar face vinovaţi. Magistraţii Instanţei Supreme au decis, la data de 4 decembrie, respingerea cererii formulate de Mariana Ionescu şi Cezar Stoichiciu privind strămutarea cauzei ce formează obiectul dosarului 1283/105/2013. Recursul, prin urmare, va fi judecat în continuare la instanţe prahovene.
A doua zi după respingerea strămutării, pe 5 decembrie, foştii şefi de la achiziţii şi de la contabilitatea Poliţiei Locale au mai pierdut, definitiv, de această dată, un alt proces – împotriva Primăriei Ploieşti şi a Consiliului Local – care viza anularea hotărârii aleşilor ploieşteni prin care s-a modificat organigrama Poliţiei Locale, în urma căreia au ieşit din schema de personal funcţiile pe care le-au deţinut Mariana Ionescu şi Cezar Stoichiciu. După ce Tribunalul Prahova a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată, Curtea de Apel Ploieşti a decis că recursul înaintat de reclamanţi este nefondat şi, prin urmare, acţiunea a fost respinsă.
• Şi procurorii au fost sesizaţi despre neregulile privind achiziţiile
Pe de altă parte, cinci angajaţi ai Poliţiei Locale Ploieşti – printre care se află şi Mariana Ionescu şi Cezar Stoichiciu – plus administratorul unei firme din Braşov, sunt acuzaţi de actuala conducere a instituţiei aflate în subordinea Consiliului Local, în speţă de Cristinel Toader, de gestiune frauduloasă, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv înşelăciune şi fals intelectual.
La data de 8 octombrie 2013, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti a fost înregistrată plângerea penală semnată de şeful Poliţiei Locale Ploieşti, prin care procurorii sunt sesizaţi în legătură cu prejudicierea bugetului instituţiei cu sume impresionante.
Plângerea penală care a ajuns pe masa procurorilor ploieşteni îi vizează pe Cezar Stoichiciu – fost coordonator al Compartimentului Achiziţii Publice, pe Mariana Ionescu – fost şef Serviciu Financiar-Contabil, pe Paula Echimescu – fost şef Serviciu Juridic-Contencios, Proceduri, pe Cristian Balaci – fost şef Serviciu Asigurare Tehnico-Materială şi pe Ionelia Stegaru – fost magazioner, toţi angajaţi care au avut de-a face cu organizarea licitaţiei pentru achiziţionarea unui sistem software/hardware, a unei staţii fixe de comunicaţii, a 16 staţii mobile de comunicaţii şi a altor 100 de staţii portabile de comunicaţii, toate acestea urmând, de principiu, să fie folosite de către angajaţii din teren ai Poliţiei Locale (la vremea respectivă, vara anului 2010 – Poliţia Comunitară) pentru a fi în legătură permanentă cu dispeceratul instituţiei.
Violeta STOICA