Ana Maxim
Aproximativ 30.000 de turişti se opresc, în fiecare an, să viziteze Muzeul Cinegetic al Carpaţilor ,,Posada” R.A., din Comarnic, instituţie care adăposteşte o multitudine de exponate de factură
cinegetică, de la colecţii de trofee, animale naturalizate, diplome, medalii şi obiecte cu specific vânătoresc, până la arme de luptă şi de vânătoare. Patrimoniul acestui muzeu – unic în Prahova – a fost constituit prin transferul pieselor din depozitul de la Scroviştea al dictatorului şi prin donaţii.
Unul dintre cele mai valoroase trofee este ,,cerbul cu coarnele de aur” (în foto), vânat de însuşi Nicolae Ceauşescu, la Soveja, judeţul Vrancea. Dictatorul a reuşit să atingă, astfel, recordul mondial la cerb comun, ce a fost omologat în 1981, în Bulgaria, la Plovdiv, trofeul primind 261.21 puncte din partea C.I.C –Consiliul Internaţional al Vânătorii şi Conservării Vânatului. Un astfel de trofeu se obţine în funcţie de bogăţia perlajului coarnelor, de cât de lungi şi groase sunt acestea, de greutatea lor, de numărul ramificaţiilor etc. „Cerbul cu coarne de aur” a deţinut recordul mondial până în anul 1985 şi a reprezentat un record naţional până în anul 2003, când a fost doborât de Ronald Philipp, un vânător din Germania. Cerbul vânat de acesta, în judeţul Mureş, a primit 264.51 puncte C.I.C. Pasionat de vânătoare şi dornic să se laude cu exemplare spectaculoase, Nicolae Ceauşescu a fost deţinător al mai multor recorduri cinegetice, inclusiv la blană de urs brun, craniu de urs brun şi căprior.
În bogata colecţie a Muzeului Cinegetic al Carpaţilor „Posada” sunt, în total, 30 de trofee la cerb comun (medaliate cu aur). Lista celor mai valoroase trofee ce pot fi admirate de vizitatori mai include: 20 de trofee la capră neagră (toate medaliate cu aur); 50 de trofee de colţi de mistreţ (medaliate cu aur), din care un record naţional notat cu 144.00 puncte C.I.C.; 26 trofee la cerb lopătar (aur); nouă trofee la blană de urs (aur); nouă trofee la craniu de urs (aur); un trofeu la craniu urs ce constituie record mondial; şapte trofee la căprior (aur şi argint); şase trofee la muflon ( aur şi argint). Cele mai multe trofee cinegetice etalate în expoziţiile organizate sunt din perioada lui Ceauşescu, fiind obţinute din depozitul de la Scroviştea al dictatorului. În muzeu pot fi admirate numeroase exemplare de animale naturalizate, dintre acestea unele aparţinând unor specii dispărute sau pe cale de dispariţie, cum sunt: zimbrul – întâlnit astăzi doar în rezervaţii – şi dropia. Colecţia muzeului se îmbogăţeşte prin contracte de împrumut pentru bunuri culturale cu alte instituţii muzeale din ţară, prin donaţii făcute de personalităţi ce au trecut pragul instituţiei şi, nu în ultimul rând, cu sprijinul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la reprezentanţii muzeului. „Intenţia noastră este de a oferi publicului vizitator o gamă largă de informaţii legate de calitatea şi valoarea trofeelor vânătoreşti din ţara noastră, precum şi informaţii despre relaţiile dintre mediu şi vânat, metodele de vânătoare aplicate pentru fiecare specie în parte. În fiecare an, Muzeul Cinegetic al Carpaţilor ,,Posada” R.A. organizează şi expoziţii temporare cu diferite tematici”, ne-a transmis Florentina Pitic, muzeograf. Muzeul a fost inaugurat în noiembrie 1996, ca secţie a Muzeului Naţional Peleş, iar după ample lucrări de renovare realizate cu sprijinul financiar al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, în patrimoniul căreia se află în prezent, instituţia a fost inclusă în circuitul muzeal în 2004. Muzeul este deschis publicului de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00. Un bilet de intrare pentru vizitarea parterului costă 10 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru preşcolari, elevi, studenţi şi pensionari. Pentru turiştii care doresc să viziteze tot muzeul ( parter, etajele I şi II), preţurile variază între 10 lei şi 15 lei.