Violeta Stoica

Biciclete, autoturisme, autocamioane, autobuze, tractoare şi căruţe vor fi numărate, una câte una, de către reprezentanţii unei firme care va încheia contract cu Consiliul Judeţean Prahova pentru a determina nivelul traficului rutier pe drumurile judeţene.
Astfel, „cu creionul pe hârtie”, vor fi aşternute liniuţe pentru fiecare vehicul care va fi înregistrat de către operatori special instruiţi pentru a efectua recensământul circulaţiei, timp de câteva zile, în 127 de posturi amplasate pe 71 de artere judeţene.
Realizarea acestei numărători a tuturor mijloacelor de transport este obligatorie şi se efectuează din cinci în cinci ani, conform prevederilor legale, pentru a se cunoaşte nivelul de trafic atât pe drumurile judeţene – operaţiune care pică în sarcina administratorului, Consiliul Judeţean Prahova – cât şi pe drumurile naţionale – în acest caz, recensământul fiind efectuat de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Consiliul Judeţean Prahova a lansat, deocamdată, anunţul privitor la organizarea unei licitaţii în urma căreia se va încheia un contract de servicii, a cărui valoare a fost estimată la 275.000 de lei. În acest an va trebui realizat recensământul circulaţiei pe drumurile judeţene, iar în caietul de sarcini se precizează condiţiile pe care să le îndeplinească societăţile care se vor înscrie la selecţia de oferte. Înregistrarea tuturor vehiculelor – ce vor fi încadrate în mai multe grupe, respectiv biciclete şi motociclete, autoturisme, microbuze şi autospeciale, autobuze, tractoare şi vehicule cu tracţiune animală – va fi efectuată de către recenzori cu liceu instruiţi care să cunoască toate tipurile de vehicule care urmează să fie numărate, pe căprării. Fiecare tip de vehicul ar trebui înscris într-un formular de înregistrare, în căsuţa aferentă grupei de vehicule din care face parte, „printr-o liniuţă verticală”, liniuţe care se grupează câte cinci (patru verticale şi una orizontală), pentru „uşurarea însumării”.
Toate maşinile – inclusiv cele înmatriculate în străinătate – vor fi înregistrate laolaltă, recenzorii fiind obligaţi să predea pe semnătură şefului de district formularele folosite la recensământul circulaţiei.
Conform documentaţiei publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pentru buna desfăşurare a operaţiunilor de înregistrare, este necesar ca fiecare post să fie dotat cu masă şi scaune pentru recenzări, cu creioane ascuţite, cu ceas şi cu o sursă de lumină. Pentru că „pe timp de ploaie sau furtună este interzisă adăpostirea recenzorilor sub copaci”, aceştia vor fi dotaţi cu mantale de ploaie şi alte măsuri de protecţie, fie împotriva intemperiilor, fie împotriva soarelui.