Potrivit meteorologilor, între orele 11.00 şi 14.00 pe arii extinse în judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Ilfov ( inclusiv zona periferica a municipiului Bucuresti ), în zona de câmpie a judeţului Buzău, sudul judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, inclusiv autostrăzile A1, A2 şi A3 şi drumurile naţionale şi europene, se vor semnala ceata ce determina scaderea vizibilitatii local sub 200 m si izolat sub 50 m, depuneri de chiciură şi gheţuş pe carosabil.
Între orele 11.00 si 13.00 în jumătatea sudică a judeţului Dolj şi Olt, inclusiv drumurile judeţene şi europene aferente şi municipiile Calafat, Băileşti, Caracal, se semnealează ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m.
Între orele 11:00 si 14:00 local în jud. Alba, inclusiv municipiul Alba Iulia, drumurile naţionale şi europene, autostrada A3 local în jud. Harghita, inclusiiv municipiul Miercurea Ciuc, drumurile naţionale şi europene, se vor semnala ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m, depunere de chiciură şi posibil polei.
PROGNOZA METEO. Weekendul vine cu vreme CALDĂ şi CEAŢĂ
Ca urmare a datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, CNADNR SA acţionează preventiv împrăştiind materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care există riscul formării lunecuşului şi poleiului.
CNADR atenţionează participanţii la traficul rutier asupra faptului că, din cauza ploilor şi a temperaturilor scazute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante împrăştiate pe partea carosabilă a drumurilor naţionale şi a sectoarelor de autostrăzi, în aceste zone existând posibilitatea ca pe anumite sectoare să alterneze suprafeţe lunecoase cu suprafeţe umede.
De asemenea, împotriva depunerii poleiului şi a zăpezii pe suprafaţa părţii carosabile se acţionează pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi cu utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante (sare, nisip, CaCl2, alte produse chimice cu efecte de degivrare), conform normelor în vigoare.
O altă măsură de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo menţionate mai sus, se referă la monitorizarea modului în care îşi desfăşoară activitatea firmele angajate de CNADNR SA pentru întreţinerea pe timp de iarnă a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi.
În acest context, CNADNR SA recomandă tuturor participanţilor la trafic să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă.