N.Dumitrescu
Atât Consiliul Judeţean Prahova, cât şi administraţia ploieşteană au stabilit, pentru anul 2015, numărul posturilor prevăzute în organigrame, fiecare instituţie în parte aprobând planul de ocupare a funcţiilor publice încă de la finalul lui 2014. La unele dintre instituţii, numărul funcţiilor publice este acelaşi ca şi anul trecut, fiind destule cazurile în care există posturi vacante. În conformitate cu prevederile legale, autorităţile locale pot demara procedurile de angajare numai cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2015, ţinând cont şi de plafonul ce urmează să fie comunicat de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Prahova.
Pentru aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Prahova, anul acesta se va menţine acelaşi număr de posturi – 190 – câte au fost prevăzute şi în 2014, din care 24 de posturi sunt funcţii publice de conducere, iar restul – de execuţie. S-a anunţat, deja, că nouă dintre persoanele care ocupă posturi de funcţionar public de execuţie vor beneficia de promovare în grad profesional. În ceea ce priveşte instituţiile aflate în subordinea administraţiei judeţene, situaţia numărului de posturi va fi următoarea: la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – 149 de funcţii publice, dintre care 118 sunt ocupate, iar 31 figurează că sunt vacante; la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor se va menţine acelaşi număr de posturi aprobat prin statul de funcţii, anul trecut, respectiv un post de conducere şi alte şapte de execuţie; la Direcţia Judeţeană de Pază vor fi trei funcţii de conducere şi 22 de execuţie, la Camera Agricolă Prahova – 22 de posturi, dintre care două de conducere.
În ceea ce priveşte administraţia ploieşteană, la nivelul Primăriei Ploieşti, pentru 2015, numărul total de funcţii publice aprobat este de 277 (dintre care 39 de posturi sunt neocupate), 243 de funcţii fiind de execuţie (46 de posturi neocupate). Totodată, numărul funcţiilor publice prevăzute pentru anul acesta la nivelul Consiliului Local Ploieşti este de 724 ( 663 de posturi figurează că sunt ocupate), 646 fiind de execuţie (ocupate figurând 596 de posturi). Cum în subordinea administraţiei ploieştene sunt mai multe instituţii publice, situaţia planului de ocupare a funcţiilor publice pe anul în curs este următoarea: Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei – 38 de funcţii publice (două posturi sunt neocupate), din care funcţii de execuţie sunt 35 (două posturi neocupate); Administraţia Serviciilor Sociale şi Comunitare – 71 de funcţii publice ( 63 de posturi sunt ocupate), din care de execuţie sunt 61 (53 de posturi ocupate); Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti – 139 de funcţii publice, 125 fiind de execuţie, din fiecare categorie un post fiind vacant; Poliţia Locală Ploieşti – 199 de funcţii publice.
Conform prevederilor legale, atât în cazul administraţiei judeţene, cât şi în cel al administraţiei ploieştene, planul de ocupare a funcţiilor publice se elaborează anual, după ce reprezentanţii conducerilor instituţiilor se consultă cu liderii sindicali.