2015 a moştenit de la finalul anului trecut probleme grele şi incertitudini majore. Euro, Grecia, Rusia, Ucraina şi petrolul, cele mai importante necunoscute (despre care ştim că există) ale acestui început de an, legate între ele şi greu de dezlegat.

„Ştirile care spun că ceva nu s-a întâmplat sunt întotdeauna interesante pentru mine pentru că, aşa cum ştim, există cunoscutele cunoscute (known knowns), adică lucrurile pe care ştim că le ştim. De asemenea, ştim că există necunoscutele cunoscute (known unknowns), adică acele lucruri despre care ştim că nu ştim. Dar mai sunt şi necunoscutele necunoscute (unknown unknowns), acelea despre care ştim că nu ştim” – aşa sună în traducere un răspuns care a rămas celebru al fostului secretar de stat al departamentului de apărare al SUA, Donald Rumsfeld, la o întrebare venită de la un jurnalist rapoartele care arată lipsa legăturiilor dintre teroriştii care au atacat America în septembrie 2001 şi Irakul invadat de armata SUA.

Răspunsul lui Rumsfeld, inspirat de cartea Fooled by Randomness a lui Nicolas Nassim Taleb, s-ar putea aplica la orice răspuns incomod venit din partea unui jurnalist, lucru pentru care a fost criticat, însă are logică.

Cititi mai multe pe www.economica.net .