CALCIUL . Este un element esential organismului uman, implicat in aproape toate procesele anatomice: formarea si mineralizarea osoasa, transmiterea influxului nervos, contractia musculara.
Unele procese necesita cantitati mai mici de calciu, altele, cum este dezvoltarea scheletului osos, cantitati mai mari. In cazul in care alimentatia nu furnizeaza cantitatea optima, se recomanda suplimentarea aportului de calciu. Cele mai bogate alimente in calciu sunt branzeturile fermentate (cascavalul, mozarella, parmezan) care contin 600-700 mg/ 100gr. Sardinele contin aproximativ 400 mg calciu/ 100 gr, iaurtul – aproximativ 200 mg calciu/100 gr, laptele – aproximativ 110-130 mg/ 100gr ( laptele degresat contine mai mult calciu decat laptele integral ), painea -100 mg calciu/ 100 gr , legumele cu fructe verzi – aproximativ 80 mg/100 gr, fructele – aproximativ 16-32 mg calciu/ 100 gr .
Un adult trebuie sa aiba, in medie, un aport de 1000 mg calciu elemental (ionic) / zi.
Pentru femeile insarcinate sI cele care alapteaza, cantitatea necesara de calciu este mai mare, adica de 1300 mg /zi. Copiii aflati in perioada de crestere trebuie sa aiba un aport corespunzator de calciu, pentru a asigura formarea si mineralizarea scheletului osos. Astfel, in functie de varsta copilului, necesarul de calciu este urmatorul :
· 1- 3 ani : 500 mg calciu elemental (ionic)/zi
· 4- 8 ani: 800 mg calciu elemental (ionic) /zi
· 9- 18 ani: 1300 mg calciu elemental (ionic) /zi.