Nicoleta Dumitrescu

Mai mult ca niciodată, sfârşitul acestui an a adus în România destul de multe evenimente de consemnat. Pe de o parte, împlinirea a 25 de ani de la căderea epocii comuniste, iar pe de altă parte, predarea de ştafetă la Cotroceni.
Dacă, în ceea ce priveşte evenimentele de acum un sfert de veac, potrivit unui sondaj, aproape 80% dintre români nu cred că ştiu adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989, în schimb, în ceea ce priveşte rezultatele alegerilor prezidenţiale, se poate spune că electoratul a dorit să mai facă încă o probă pentru a vedea în ce măsură cei care promit că se mai poate schimba ceva în această ţară se şi ţin de cuvânt. Iar aşteptările vin chiar de la cel care, din 21 decembrie 2014, este, oficial, noul preşedinte al ţării.
Analizând discursul lui Klaus Iohannis după jurământul de învestire în funcţie, ar fi de aşteptat ca, dinspre Cotroceni, să se producă multe schimbări. Pentru că, dacă ar fi să-l credem pe cel care a preluat ştafeta de la Traian Băsescu, se doreşte o Românie scoasă din sfera senzaţionalului devenit cotidian, se vrea să fie lăsate deoparte declaraţiile de complezenţă care ştirbesc încrederea şi nu folosesc la nimic. Dar asta nu este totul; noul şef al statului promiţând că „avem datoria de a veni în faţa românilor de a comunica onest ce etape am parcurs, cât a trecut din ce ne-am angajat şi ce urmează mai departe”.
Problema este că, în ultimii ani, românii au auzit discursuri asemănătoare iar, ulterior, cei cărora le-au dat votul au uitat majoritatea promisiunilor făcute. Ba, mai mult, declaraţia cu „o să venim în faţa românilor şi o să le spunem ce-am făcut” a fost una dintre promisiunile încălcate de cel care, de duminică, a redevenit „un om liber”, respectiv Traian Băsescu.
Dar, cum se spune, oricărei persoane care ocupă o funcţie publică, la început de drum, trebuie să-i acorzi puţintică răbdare ca să se acomodeze, pentru a vedea, înainte de toate, cu ce se mănâncă Preşedinţia. Important este ca această aşteptare să şi aibă efectul scontat.
Pentru că, dinspre Cotroceni, trebuie să se realizeze faptul că românii s-au cam săturat de certuri şi contre între cei care deţin cele mai înalte funcţii în stat. Vor să fie şi martorii punerii în aplicare a promisiunilor şi a planurilor făcute pentru viitor. Dacă tot s-a vorbit de lucrul bine făcut, vor să vadă, într-adevăr, că şi în România este posibil acest lucru. Altfel, tot ceea ce s-a spus în lunile noiembrie şi decembrie, în acest an, vor fi tot declaraţii de complezenţă! Or, românii vor corectitudine, seriozitate, decenţă, vor să trăiască mai bine, aşa cum, de altfel, li s-a tot promis în ultimii 25 de ani.