C. Dumitru

Persoanele interesate se pot înscrie, de-acum, în programul guvernamental de stimulare a cumpărării de autoturisme noi „Prima maşină”, întrucât Normele de aplicare ale acestuia au fost publicate în Monitorul Oficial al României din data de 8 decembrie 2014.
Aşadar, persoanele cu vârsta între 18 şi 35 de ani vor beneficia de finanţare – exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate în baza contractului de credit – care va acoperi maximum 95 la sută din preţul de achiziţie al maşinii. Din finanţarea acordată, garanţia statului va reprezenta 50 la sută. În cazul persoanelor cu vârsta de peste 30 de ani, finanţarea va acoperi maximum 90 la sută din preţul de achiziţie al maşinii, iar garanţia statului va acoperi 40 la sută din finanţarea acordată. Cei care vor accesa acest program vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 de lei, la care se adaugă TVA. Pentru a beneficia de garanţia acordată de stat, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, cum ar fi: să aibă calitatea de împrumutaţi în raport cu finanţatorul; să facă dovada, cu copia facturii proformă emise de vânzător, că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou, este produs în spaţiul intracomunitar sau provine din import; că maşina este cumpărată de la o firmă care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 de lei, la care se adaugă TVA; să dispună de un avans de minimum
5 la sută (pentru cei cu vârsta între
18 şi 35 de ani), respectiv 10 la sută (pentru cei cu vârsta de peste 36 de ani) din preţul de achiziţie în cazul finanţărilor garantate, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie al maşinii noi, rezultat din factura proformă, şi finanţarea garantată; se obligă să nu înstrăineze autoturismul în cauză, fără acordul finanţatorului, pe toată durata de valabilitate a garanţiei. De asemenea, noile reglementări prevăd şi faptul că beneficiarul are obligaţia asigurării autoturismului cumpărat printr-o poliţă de asigurare tip Casco.