Specialistii recomanda celor care se apuca de regim sa adopte un ritm de slabire lent, pentru ca dietele drastice au efect doar pe termen scurt. Cei care slabesc repede nu reduc tesutul adipos, ci greutatea corporala. Pierd apa, dar raman cu grasimi. Atat nutritionistii, cat si endocrinologii afirma ca exista oameni cu predispozitie la ingrasare, de vina fiind diferite componente genetice. In cazul celor care se ingrasa disproportionat, este vorba de repartitia mai accentuata a unor receptori in anumite zone ale corpului.
Gusa – apare atunci cand o persoana se ingrasa, dar poate fi si semnul unor boli de tiroida. Atunci cand nu este vorba de o afectiune, poate fi corectata, daca scoateti limba in fata oglinzii de cateva ori pe zi. Eficiente sunt si rotiri ale capului, gatului sau ridicari fata-spate ale acestuia.
Grasimea abdomenului este formata dintr-un tesut adipos special. Medicii spun ca un abdomen voluminos arata predispozitia unor persoane de a se imbolnavi de afectiuni ale inimii. Aspectul inestetic poate fi corectat chiar stand pe scaun in autobuz sau la birou. Se incordeaza abdomenul de cateva ori, apoi se relaxeaza.
Muschii fe¡ei – Se intaresc si nu dau acea impresie neplacuta de „cazuti”, repetand de 10 ori pe zi, in cascada, literele „a”, „o” si „x”.
Bra¡e – Cei care se ingrasa mai ales la nivelul bratelor au in aceste zone o proportie mai mare de receptori ai insulinei. Musculatura poate fi intarita spaland geamuri sau prin cateva exercitii simple: se sprijina palmele de un perete si se fac miscari similare flotarilor.
Coapse si fesieri – Pentru coapse, cel mai bun „intaritor” este mersul pe jos (minimum 5.000 de pasi zilnic), iar pentru muschii feselor – urcatul scarilor, macar cateva etaje pe zi. Persoanele care vor sa-si mentina silueta trebuie sa consume multe legume si zarzavaturi, deoarece acestea sunt bogate in fibre, umplu stomacul si creeaza mai repede senzatia de satietate. La mesele de pranz, apetitul poate fi diminuat daca se incepe cu o supa calda. Seara sunt de evitat mesele grele – consumati fructe (un grepfrut, un mar, o portocala), un pahar cu lapte sau un iaurt degresat.
Mese mici si dese – Printre alimentele foarte bogate in calorii se numara untul, margarina, smantana, telemeaua, carnea si pestele gras. Nutritionistii avertizeaza si in privinta grasimilor invizibile – care se ascund in mezeluri, pateuri, branza topita si lactate -, dulciurilor concentrate si fructelor oleaginoase – alune, fistic, nuci, prune si mere uscate. O alta regula de baza pentru mentinerea unei greutati normale tine de adoptarea unui program care sa includa mese mici si dese. Mesele modeste aduc calorii putine, care se ard mai repede.