D. Constantin

În societăţile comerciale cu capital privat sau de stat şi în instituţiile publice din judeţul nostru îşi desfăşurau activitatea, la sfârşitul lunii septembrie a.c., 170.104 persoane, cu 315 persoane mai mult comparativ cu luna august 2014, conform comunicatului Direcţiei de Statistică Prahova. Ne referim, fireşte, exclusiv la prahovenii care erau angajaţi cu contract individual de muncă, deoarece pe cei care lucrează la negru nu-i cunoaşte, cu exactitate, nicio instituţie din România, cu toate că acest fenomen persistă – şi nu doar în Prahova – de peste două decenii!
În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal net, acesta a fost, în perioada analizată, în valoare de 1.600 de lei, în creştere cu 4,4 la sută faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului precedent. La acest capitol, Prahova figurează între primele cinci locuri la nivel naţional, graţie potenţialului economic încă ridicat al judeţului.
La nivel naţional, câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna septembrie 2014, în valoare de 1.698 de lei, cei mai fericiţi fiind angajaţii societăţilor comerciale din sectorul extracţiei petrolului şi al gazelor naturale – ale căror câştiguri salariale au crescut cu 28,8 la sută – respectiv cei care se ocupă cu fabricarea produselor de cocserie – unde lefurile au fost mai mari cu 10,9 la sută. La polul opus au figurat, ca şi în alte dăţi, lucrătorii din hoteluri şi restaurante, al căror câştig salarial a fost de doar 996 de lei. Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 5,5 la sută. Indiferent însă de domeniul de activitate în care lucrează, salariile de astăzi ale românilor reprezintă, cu mici excepţii, potrivit specialiştilor, echivalentul câştigurilor încasate de polonezi, de exemplu (care să ne referim tot la o ţară fostă comunistă) în 2001, deci în urmă cu 11 ani!