După învestirea sa în funcţia de ministru al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a făcut precizări în legătură cu organizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc duminică, 16 noiembrie. Ministrul Meleşcanu a afirmat că va fi deschis la orice soluţie legală privind organizarea în condiţii mai bune a votului, iar ieri a fost prezent la Biroul Electoral Central pentru a stabili foarte clar care sunt posibilităţile legale în acest sens.
Condiţiile legale sunt foarte clare, conform prevederilor în vigoare la această dată: nu se pot înfiinţa secţii de votare noi, aşa cum, de altfel, se stipulează în articolul 54 din Legea privind alegerea preşedintelui României. Acest articol interzice acest lucru: „Al doilea tur de scrutin are loc în condițiile prevăzute la art. 81, alin. (3) din Constituția României, republicată, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, sub conducerea operațiunilor electorale de către aceleași birouri electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur”. Pe de altă parte, Guvernul nu mai este în termenul legal în care poate înfiinţa secţii de votare în străinătate, pentru că în aceeaşi lege se arată, la art. 12, alin. 3: „Organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul Afacerilor Externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial, Partea I, și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor”.
De altfel, există foarte multe voci care spun că înființarea de secții electorale în afara legii poate constitui motiv pentru invalidarea alegerilor. În eventualitatea în care ministrul de Externe ar încălca legea și ar înființa secții de votare fără nicio bază legală, atunci Iohannis va avea temei legal să conteste alegerile după o înfrângere în turul II şi va exista riscul ca şi Curtea Constituțională să constate încălcarea legii în al doilea tur de scrutin și, prin urmare, să nu valideze rezultatele.

Se pot schimba regulile în timpul jocului?

Un alt subiect ar fi acela al schimbării regulilor în timpul jocului. Candidații care nu au intrat în turul al doilea ar putea contesta alegerile pentru că nu au beneficiat de aceleași condiții de care beneficiază candidații în turul al doilea.
Practic, ce poate face Guvernul? Pe actuala lege electorală, Guvernul poate lua măsuri pentru creșterea personalului tehnic și a membrilor de votare (maximum 7 pe secție) pentru a deservi mai mulți alegători, pentru creșterea numărului de cabine de votare, acolo unde spațiul fizic permite – pentru ca mai mulți alegători să poată vota simultan. De asemenea, pentru scurtarea timpului necesar pentru parcurgerea procedurii de vot, va exista posibilitatea completării declarațiilor pe propria răspundere care vor fi la dispoziţia alegătorilor fie pentru descărcarea de pe internet, fie prin completarea acestora înainte de a intra în secţiile de votare din străinătate, formulare care vor fi puse la dispoziţia celor prezenţi.
Daniel Savu, senator PSD, a declarat, ieri, că Teodor Meleșcanu a purtat discuții cu Biroul Electoral Central pentru a vedea în ce măsură se vor putea implementa și alte soluții pentru îmbunătățirea procesului de vot din străinătate, pe lângă cele luate deja: dublarea numărului de cabine de vot și a numărului de ștampile, dublarea numărului de personal, introducerea posibilității de a descărca de pe internet declarațiile pe proprie răspundere, oferirea de sprijin financiar de la Guvern.
„Toate aceste măsuri care au fost luate deja reprezintă o garanție că în diaspora nu vor mai fi probleme, dar în același timp obligă la încetarea speculațiilor pe subiect. Tema votului din diaspora a fost destul politizată în scopuri electorale în această perioadă, iar acest lucru trebuie să ia sfârșit!”, afirmă preşedintele PSD Prahova, senatorul Daniel Savu.

Meleşcanu: Bugetul MAE a fost majorat pentru scrutinul din 16 noiembrie

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a făcut precizări, ieri, în legătură cu organizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale în străinătate. Acesta a declarat că bugetul MAE a fost majorat cu 1,5 milioane lei pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în străinătate, urmând să fie asigurate mai multe ştampile şi cabine de vot, iar lista personalului să fie suplimentată.
Astfel, fiecare secţie de vot din străinătate va avea unde este necesar câte 7 ştampile şi cabine de vot, numărul maxim acceptat. El a recomandat românilor din străinătate să se prezinte la alegeri, în turul II, de la primele ore ale dimineţii, pentru a evita aglomeraţia.
„Am pus la dispoziţia biroului electoral pentru străinătate o listă cu personalul disponibil din MAE care să fie desemnat în vederea completării membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Noi am propus o listă de 800 persoane, dintre care 300 din minister şi 500 care lucrează în străinătate. Din toată această listă, biroul electoral pentru străinătate a selectat o listă de aproximativ 120 persoane, considerând că sunt suficiente pentru buna desfăşurare a votului”, a menţionat Teodor Meleşcanu.