Setea chinuitoare, scaderea brusca in greutate, urinatul des sunt primele semne ale instalarii diabetului insulinodependent. Grav este ca acesta (diabet de tip 2) este descoperit, adesea, intamplator, deoarece semnele de debut sunt inexistente. Astfel, de multe ori, diagnosticul e pus in urma unui examen de laborator de rutina, al unui control periodic sau din cauza altor boli. O parte dintre pacienti pot sta cu valori crescute ale glicemiei pe o perioada de timp indelungata (mergand pana la un an) si ajung la medic doar in conditiile in care apar complicatii grave ale bolii: infarctul de miocard, arterita, accident vascular cerebral, dureri intense in membrele inferioare in repaos, tulburari de echilibru etc. Diagnosticul mai poate fi pus in urma instalarii comei diabetice manifestata prin: greata, varsaturi repetate, respiratie frecventa tipica – miros de acetona, crampe musculare.
Consumul de dulciuri poate fi un factor favorizant pentru diabetul zaharat de tip 2, intrucat prin valoarea calorica mare, dulciurile concentrate (prajituri, bomboane) favorizeaza cresterea in greutate si, prin aceasta, se produce un efort secretor mai mare de insulina din partea pancreasului care, la un moment dat, este decompensat. De multe ori, la persoanele obeze predispuse la diabetul zaharat de tip 2 pot aparea manifestari hipoglicemice (reducerea valorilor glicemice sub limita normala), in urma carora pacientul consuma o cantitate mai mare de dulciuri pentru a-si “regla” starea de rau. Hipoglicemia apare in urma hipersecretarii de insulina de catre pancreasul persoanei obeze. Atat determinarea glicemiei, cat si celelalte analize de rutina (colesterolemia, trigliceridemia, transaminazele hepatice) trebuie facute periodic, macar o data pe an.
Risc mai mare la supraponderali
Nu toate persoanele care sunt supraponderale sunt si suferinde de diabet zaharat. Insa, cu cat un om are greutatea mai mare, cu atat efortul secretor al pancreasului este mai mare. Chiar si persoanele cu o greutate normala pot sa prezinte insulinorezistenta determinata genetic. Pentru a preveni aparitia diabetului zaharat, medicii recomanda o serie de masuri: evitarea virozelor respiratorii ale descendentilor din parinti diabetici; renuntarea la fumat; scaderea in greutate pana la atingerea valorii ideale; efort fizic sutinut; consumul de grasimi preponderent vegetale; alimentatie bogata in legume si zarzavaturi; cresterea aportului de magneziu in nutritie, dar si a vitaminelor C si E care au proprietati antioxidante cu rol in limitarea riscului de aparitie a bolii.