D. Constantin
La nivelul judeţului nostru, suprafaţa ocupată cu viţă de vie însumează 7.353 de hectare, din care aproximativ 25 la sută se regăseşte în gospodăriile populaţiei. Dacă, anul trecut, viticultorii prahoveni s-au declarat foarte mulţumiţi, întrucât producţia medie obţinută a fost de 6.400 kilograme struguri la hectar, în acest an producţia medie înregistrată nu depăşeşte, din păcate, 3000 de kilograme struguri la hectar. Deci, din vinul care urmează a fi valorificat, unii dintre podgoreni abia îşi vor recupera cheltuielile specifice.
Conform reprezentanţilor Direcţiei Agricole Prahova, producţia de struguri din acest an a fost serios afectată de capriciile vremii şi, în primul rând, de ploile excesive. Umiditatea în exces a condus la apariţia şi dezvoltarea putregaiului cenuşiu, a manei şi a făinării. Produsă de o ciupercă, această din urmă boală, de pildă, apare primăvara şi se manifestă pe întreaga perioadă de vegetaţie a viţei de vie. Ciuperca respectivă distruge nu doar frunzele şi lăstarii, ci şi boabele de struguri şi ciorchinii. În urma discuţiei cu câţiva viticultori din judeţul nostru, am aflat că, deşi majoritatea acestora au aplicat mai multe rânduri de tratamente fitosanitare specifice faţă de un an obişnuit, răspândirea agenţilor patogeni nu a putut fi, din păcate, stopată în totalitate. Aşa că, în acest an, vom avea mai puţin vin de producţie românească pe piaţă şi, probabil, la un preţ mai ridicat.















