Nicoleta Dumitrescu
După ce şi-au văzut înregistrată, oficial, o formaţiune politică numai a lor, unii dintre liderii etniei rome au ţinut să precizeze că, în acest an, la alegeri, confraţii lor nu-şi vor mai da votul pentru un litru de ulei! Pentru a pune ştampila pe buletinul de vot, ei vor promisiuni serioase.
După multe scrutine în care candidaţii şi grupurile lor de campanie s-au întrecut în a face „daruri” electoratului, iată, mai sunt şi persoane care recunosc că votanţii au fost momiţi la urne. Cert este că, dacă am fi mai atenţi în jurul nostru, înclusiv pe stradă, darurile electorale primite de către unii dintre românii cu drept de vot pot fi recunoscute uşor. Veste, umbrele, sacoşe din plastic- boţite de atâta folosinţă, dar care mai păstrează încă frânturi de nume sau vagi contururi ale chipurilor de candidaţi, de cele mai multe ori ale acelora care n-au ajuns parlamentari în 2012 – sunt doar câteva dintre amintirile rămase din campaniile trecute. Ba, în această primăvară, ici-colo, inclusiv prin Ploieşti, câteva persoane înzestrate cu arta de a păstra lucrurile au putut fi văzute cu geci portocalii, cele de pe vremea campaniilor în care Traian Băsescu era el însuşi în postura de candidat, numele acestuia, de pe haină, fiind acoperit, discret, cu câte-o etichetă sau o floricică lucrată la croşetă, în funcţie de purtător.
Micile atenţii sunt, de fapt, amintirile care rămân din campaniile electorale. Poate unii mai păstrează, încă, vreun cântar care niciodată n-a reuşit să indice greutatea reală, brichete, pixuri, şepci, tricouri, găleţi, pelerine, şorţuri de bucătărie şi câte şi mai câte alte obiecte, cu care au considerat candidaţii, cu ani în urmă, c-ar trebui să fie cadorisiţi votanţii.
Nu mai punem la socoteală uleiul, pungile cu făină, zahăr, mălai şi alte de-ale gurii, ba chiar şi peşte…Acestea au fost consumate chiar din primele zile în care s-a făcut „donaţia”. Dacă s-a votat în funcţie de cel care a dat mai mult – fiind situaţii în care s-a vorbit inclusiv despre acordarea anumitor sume de bani, nedovedită însă – nimeni nu poate să ştie şi nici n-ar spune, pe de altă parte, atâta vreme cât, se ştie, votul este secret.
Din campanii, însă, fără ecou au rămas, în cele mai multe dintre cazuri, vorbele- a se citi promisiunile candidaţilor. Din păcate, multe dintre ele, lipsite de consistenţă şi suport, mai ales financiar, au zburat în vânt și neavând prea multă valoare au fost uitate repede, chiar şi de către cei care le-au rostit.
Cum, însă, deocamdată nu s-a auzit de oferirea de „atenţii“, poate electoratul ar trebui să-şi imagineze cu ce amintiri ar putea rămâne din actuala campanie electorală pentru prezidenţiale, mai ales în ceea ce priveşte ofertele. Nu de alta, dar multe dintre ele nu cântăresc nici măcar cât un kilogram de ulei!