C. Dumitru

După Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Sibiu şi Oradea, Ploieştiul este cel de-al noulea municipiu în care conducerea Volksbank a decis să deschidă un centru dedicat exclusiv comunităţii de business, având drept principal scop creşterea gradului de accesibilitate a firmelor prahovene la serviciile băncii. De ce a fost ales Ploieştiul? Pentru că, din câte am aflat, Prahova figurează printre cele 10 judeţe care deţin, împreună, 70 la sută din totalul afacerilor derulate în România, precum şi 80 la sută dintre angajaţii companiilor.
La evenimentul amintit, care a avut loc pe 8 octombrie, la Hotelul „Central” din Ploieşti, pe lângă serviciile financiare oferite de stafful băncii amintite, cei prezenţi – reprezentanţi ai administraţiei publice locale, parlamentari, precum şi circa 150 de întreprinzători din judeţ – au participat la o interesantă dezbatere, moderată de Cristian Hoştiuc, director editorial la Ziarul Financiar. Participanţii au fost invitaţi să-şi spună opiniile vizavi de modul în care poate fi îmbunătăţit mediul de business local şi, în principal, despre relaţia pe care o au cu băncile, în general, şi, acolo unde este cazul, cu Volksbank, în special. Iată, pe scurt, câteva dintre opiniile exprimate:
• Mircea Matei, directorul SC Faxmedia Consulting SRL: „Dobânzile la creditele oferite de bănci sunt, în prezent, acceptabile, dar pot scădea şi mai mult. Spun asta întrucât circa două procente din această dobândă o reprezintă acoperirea riscului băncii faţă de clientul împrumutat. Dar de ce să-i suport eu băncii, oricare ar fi ea, acest risc, pentru nesăbuinţa de a fi dat, cu câţiva ani în urmă, credite pe bandă rulantă doar cu buletinul? Pe de altă parte, nu înţeleg de ce, atunci când doreşti să accesezi un credit, banca îţi analizează cu lux de amănunte nu afacerea în sine, soliditatea acesteia, aşa cum cred că ar fi normal, ci activele puse drept garanţie. Aşadar, atât timp cât nu-şi vor schimba viziunea, adică aceea de a renunţa să o mai facă pe agenţii imobiliari, băncile nu vor avea numărul de clienţi pe care şi-l doresc. Deci, vom avea de suferit şi unii, şi alţii”.
• Ion Lixandru, directorul SC Romtrailer Service SRL: ”Menţinerea sau, după caz, dezvoltarea unei afaceri depinde, într-o anumită măsură, şi de existenţa unei infrastructuri corespunzătoare de transport rutier – capitol la care ţara noastră suferă foarte mult. Acesta este, de altfel, şi unul dintre motivele pentru care unii străini evită să investească în România. În acest sens, un sprijin mult mai susţinut aşteptăm nu doar din partea mediului politic, dar şi din sfera sistemului bancar. Legat de bănci, eu cred că ar fi oportun ca acestea să se transforme în bănci de nişă, aşa cum există în alte ţări. Adică, bănci specializate în creditarea proiectelor de investiţii din marile domenii de activitate: transporturi, agricultură, energie regenerabilă etc. Însă, pentru aceasta, este nevoie ca băncile să-şi angajeze şi consultanţi care provin din mediul de business respectiv, pentru a putea vorbi aceeaşi limbă cu clientul. În felul acesta, procesul de soluţionare a dosarelor de creditare s-ar accelera considerabil, pentru că relaţia client-bancă ar fi cu totul alta”.
La final, reprezentanţii Volksbank au dat răspuns tuturor întrebărilor formulate de invitaţi, chiar dacă, aşa cum era de aşteptat, nu toate au fost de natură să-i mulţumească, invocându-se, mai ales, constrângerile legislaţiei actuale.