Ana Maxim
În acest weekend, turiştii vor avea ocazia să participe la un eveniment hipic internaţional pe Domeniul Cantacuzino din Floreşti- unde se află ruinele Micului Trianon, odinioară unul dintre cele mai spectaculoase palate româneşti. Este vorba despre Karpatia Horse Trials – prima competiţie ecvestră din România organizată pe un domeniu nobiliar.
În perioada 10-12 octombrie, publicul va avea ocazia să asiste la concurs, dar şi să vadă ce însemna viața la moșie, pe vremuri, organizatorii intenţionând să recreeze atmosfera începutului de secol XX, atunci când, la iniţiativa prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino – zis “Nababul”- se ridica palatul.
Karpatia Horse Trials – aflată la prima ediţie – va cuprinde două tipuri de competiții oficiale: un Concurs Complet Internaţional (Dresaj, Cross-Country, Obstacole) şi un Concurs de atelaje cu doi și patru cai (Maraton, Conuri). “Punctul culminant al Concursului Complet Internațional îl reprezintă proba de Cross-Country, ce va avea loc sâmbătă, 11 octombrie. Aceasta este cea mai spectaculoasă, dar şi cea mai periculoasă probă, deoarece obstacolele sunt fixe, masive, în teren variat, presupun sărituri peste bușteni, șanțuri, bazine cu apă şi alte obstacole din lemn masiv. În funcție de dificultatea clasei, timpul optimal pentru parcurgerea traseului variază între 7 şi 10 minute, distanța traseului variază între 1.500 m şi 3.800 m, iar numărul de obstacole naturale între 20 (la Novici) şi 34 (la CIC 2*). Cel mai ridicat nivel din competiție, clasa CIC 2* este singurul concurs de două stele (2*) din România organizat în ultimii trei ani și are cel mai înalt grad de dificultate din țară. Cu toate acestea, opt cupluri călăreț-cal sunt înregistrate pentru start” potrivit comunicatului transmis de organizatori.
După închiderea probei de Cross-Country, vor intra în terenul principal de concurs atelajele cu doi și patru cai pentru proba de Maraton și un concurs demonstrativ. Finalul probei complete va fi urmat de proba de conuri pe teren plat pentru concurenții de la atelajele cu patru cai și proba combinată, de maraton și conuri, pentru atelajele cu doi cai. Duminică va avea loc şi o paradă de ogari, ce vor fi aduşi de proprietari din toată ţara. Vizitatorii vor avea parte şi de alte atracţii: plimbări cu trăsura pe aleile cu castani și platani centenari, expoziţii de pictură, fotografie, obiecte realizate manual. Evenimentul este organizat de Karpatia Horse Trials în colaborare cu Asociația Sportivă Hipohouse, Federația Ecvestră Română (FER) și Federația Ecvestră Internațională (FEI). Un bilet de intrare costă 10 lei pentru o singură zi, iar încasările obținute vor ajunge în fondul destinat restaurării întregului domeniu.